latinica  ћирилица
18/07/2017 |  22:02 | Аутор: РТРС

Остављање алкохола без стручне помоћи може бити смртоносно

Алкохоличари који покушавају да побиједе своју зависност без професионалне медицинске помоћи, могу себе да доведу у веома смртоносну ситуацију, тврде љекари.
Алкохол/илустрација (архива) - Фото: илустрација
Алкохол/илустрација (архива)Фото: илустрација

"Скидање са опијата је компликовано, али са медицинске стране не представља хитан случај. Али када је алкохол у питању, нагли прекид је и медицински и психички веома опасан", тврди доктор Џеф Футе, један од оснивача њујоршког Центра за мотивацију и промјене.

Тешки алкохоличари, током процеса "скидања", могу да доживе оно што љекари називају делиријум тременс. Симптоми тог стања укључују дрхтање, збуњеност и халуцинације. Како је код таквих људи и мозак зависан од супсатнце, уклањање "окидача" је прилично екстремна рекција, једнака отказивању органа.

"Медицинска интервениција је неопходна због тога што доктори постепено дозирају терапију и примјену лијекова како би омогућили организму да се безбиједно ослобађа зависности. Пошто дрога и алкохол имају сличне ефекте, код тешких зависника, љекарски надзор је неопходан", каже Футе.

Око 15 милиона људи у САД се бори са алкохолизмом. Од оних који покушавају да се "скину" на своју руку, само око половина њих успије.

Извор: Б92