X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
21/07/2017 |  14:50 ⇒ 14:53 | Извор: РТРС

Данашњи тинејџери спори као старци - криве друштвене мреже

Између 50 и 75 одсто адолесцената се не храни здраво, пасивно је и незаинтересовано за спорт. Научници са Универзитета "Џон Хопкинс" су за неактивност младих окривили друштвене мреже.
Мобилни телефон (фото:  Thinkstock) -
Мобилни телефон (фото: Thinkstock)

Деветнаестогодишњаци су толики спори, да могу да се упореде са особама које имају шездесет и више година - показало је истраживање стручњака из Балтимора. Између 50 и 75 одсто адолесцената се не храни здраво, пасивно је и незаинтересовано за спорт.

У истраживању је учествовало чак 12.529 адолесцената чија је активност мјерена уређајем за праћење, послије чега су истраживачи закључили да је неопходно предузети мјере на нивоу образовања како би се активност код младих повећала.

- Мора да се нађе начин да се распореде дневне обавезе да би млади имали више времена за спорт - наводи Вадим Зипуњиков, један од аутора истраживања.

Иако је Свјетска здравствена организација предложила минимум сат времена физичких активности дневно, 20 одсто момака и 50 одсто девојака не придржава се сугестија. Дјеца и млади између 12 и 19 година у највећем проценту су физички активни мања од 60 минута дневно.

Извор: Агенције