latinica  ћирилица
21/07/2017 |  16:09 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске уводи нове методе оперативних захвата (ВИДЕО)

Универзитетски клинички центар Републике Српске уводи нове методе оперативних захвата.
УКЦ - Фото: РТРС
УКЦФото: РТРС

Успјешно су обављене четири операције грудне жлијезде ендоскопским путем, без отварања грудног коша на Клиници за торакалну хирургију.

Корак је ово напријед у развоју медицине на нашим просторима, јер овакви захвати до сада нису извођени у Босни и Херцеговини.

Четири пацијента успјешно су оперисана новом методом, два су већ у свом дому, а то заправо и јесте највећа предност извођења видео-асистиране тимектомије, најмодерније операције грудне жлијезде. Захват траје од 20 до 50 минута.

- Ово све је процес, ово није један моменат у којем смо нешто урадили. Све је то процес модернизације који мора да се прати. У медицини је најтеже пратити трендове, а то је наш план - истиче Марко Кантар, начелник Службе за торакалну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Владо Ђајић, в.д. генералног директора Универзитетског клиничког центра Српске каже да је неопходо имати добро едукован кадар, како би имали један од набољих клиничких центара у региону.

Подршку је дао и свјетски стручњак у овој области, Милош Коледин. Љекаре Клиничког центра Српске, Коледин је едуковао па су сада спремни да самостално обављају овакве интервенције.

- Данас се то ради видеом кроз три мала отвора, два 5-милиметарска и један 10-милиметарски. Пацијент иде за 24 сата или исти дан кући - каже он.

У односу на класичну операцију која подразумијева десетодневни опоравак, видео-асистирана тимектомија омогућава бржи опоравак пацијента, краћу хоспитализацију од свега два дана, неупоредиво већи комфор, мању болност за пацијента као и нижу стопу компликација и оно најважније- исти резултат уз мање трошкове.