latinica  ћирилица
21/07/2017 |  16:51 | Аутор: РТРС

Како да очувате младалачки изглед и у зрелим годинама?

Младалачки изглед у зрелим годинама није условљен генетиком већ добрим животним навикама, закључак је студије спроведене на америчком универзитету Харвард.

Наиме, истраживачи су установили да су жене које су више спавале, водиле рачуна о исхрани, пиле витамине и минерале, редовно користиле креме за хидратацију коже и одржавале тјелесну тежину у границама нормале изгледале чак деценију млађе од својих година. С друге стране, жене које се нису придржавале ових животних навика изгледале су старије.

Ова студија показала је да добре навике умањују ефекте старења чак и међу женама које су имале "лошију" генетику, односно чији су родитељи у старости имали знатно већи број бора и слабији тонус коже.

Такође је потврђено да су сунчање и пушење најштетнији по младалачки изглед.

Интересантан је и закључак да жене са прекомјерном тјелесном тежином умањују шансу да изгледају младолико када напуне 50 година. Разлог томе је што вишак килограма у старијем животном добу нарушава комплетно здравље.

"Студија је дефинитивно показала да је младалачки изглед у зрелим годинама највећим дијелом условљен животним стилом и спољним утицајима, док генетика има врло мало утицаја", рекао је др Фрок Нојсер, један од главних истраживача на овом пројекту. "Генетика је пресудна само код оних жена које природно имају сувљу кожу. Услијед тога оне имају 30 одсто слабије шансе да изгледају млађе у педесетим."

Извор: Novosti.rs