X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
22/07/2017 |  10:46 ⇒ 16:50 | Извор: РТРС

Атамбајев против преласка са ћирилице на латиницу

Киргиски предсједник Алзамбек Атамбајев противи се преласку са ћириличног писма на латинично и пита како то Јапанцима или Корејцима не смета њихово писмо у модерној комуникацији нити им пада на памет да прелазе на латиницу.
Ћирилица - Фото: илустрација
ЋирилицаФото: илустрација


На Форуму "Алтајска цивилизација и сродни народи алтајске језичке породице" Атамбајев се успротивио преласку киргиског језика са ћирилице на латиницу.

Он је подсјетио да су послије распада СССР-а Азербајџан и Туркменистан прешли на латиницу, Узбекистан прелази, а Казахстан је недавно донио одлуку да пређе на латинично писмо.

"Сваки пут када неко жели да пређе на латиницу то се објашњава тиме да је латинична абецеда `писмо свих развијених земаља` и да ће тај потез допринијети развоју економије у земљи", наводи Атамбајев и објашњава:

"Међутим, зар је Јапану и Кореји сметало њихово писмо? Латиница се користи у многим афричким земљама, па им то није помогло да ријеше проблеме са сиромаштвом".

Он сматра да није увјерљив покушај да се прелазак на латиницу објасни тиме што се "повећава могућност уједињења туркијских народа".

"Зашто у нереалним сновима о стварању јединственог језика заборављамо на нашу браћу која живе у Руској Федерацији?

Заборављамо на Татаре, Башкире, Алтајце, Хакасе и многе друге? Па они ће наставити да користе ћирилицу", каже Атамбајев, а преноси портал "Взгљад".

Извор: Срна