latinica  ћирилица
23/07/2017 |  08:59 ⇒ 09:48 | Аутор: РТРС

Дехидрирани или пијани - ако сједате за волан, исто је

Америчко истраживање открило је да вожња у дехидрираном стању може да буде једнако опасна као вожња под утицајем алкохола. Зато је врло важно да попијете довољну количину воде прије него што сједнете за волан.
Пежо - Фото: РТРС
ПежоФото: РТРС

Тим америчких научника истраживао је колико ће грешака током симулиране вожње испитаници направити у зависности од тога колико воде су попили прије вожње.

Учесници истраживања су првог дана на сваких сат времена пили по чашу воде и укупно направили 47 грешака, а други дан на свака сата попили само гутљај воде и направили укупно 101 грешку, што је више него двоструко. Грешке које су правили биле су, између осталог, кривудање у траци, прелажење преко траке, прекасно кочење и слично.

Како су вожња и испијање довољне количине воде уопште повезани? Наиме, људски мозак не функционише оптимално када је организам дехидриран.

Дехидратација такође негативно утиче на вјештине важне за правилну вожњу попут бистрине ума, правовремене реакције, фокусирања, концентрације па чак и на расположење. Кад организму фали воде, мишићи такође не функционишу онако како би требало.

Извор: Агенције