latinica  ћирилица
24/07/2017 |  09:25 ⇒ 09:29 | Аутор: РТРС

Три савјета за вјежбање на великим врућинама

Док неки уживају у хладовини, други се ни љети не одричу тренинга. Није нездраво вјежбати ни у најтоплијем годишњем добу, али стручњаци предлажу да то буду вјежбе умјереног интензитета.
Спорт (Фото: Thinkstock) -
Спорт (Фото: Thinkstock)

Не очекујте да ћете на отвореном, са високим температурама и влажношћу ваздуха постићи исте резултате као у теретани, па поставите реалне циљеве. И водите рачуна о "ситницама" на које многи не обраћају пажњу.

Пијте воду - Ако пијете воду тек кад ожедните, закаснили сте. Дехидрираност, поготово кад иде руку под руку са топлотом, утиче на појаву несвјестице, вртоглавице. Прије почетка тренинга, шта год то било, трчање, вожња бицикла или само брза шетња, попијте чашу или двије воде и обавезно носите флашицу драгоцјене течности са собом.

Не у току дана - Не вјежбајте између 10 и 16 часова кад је сунце најјаче, сачекајте сумрак или тренирајте рано ујутру. Нанесите крему за сунчање чак и кад вам се чини да сунце не пржи, па и кад је облачно. Ако можете да бирате, склоните се у хлад да не бисте били на директном сунцу.

Пажљиво са одјећом - Бирајте свијетлу памучну одјећу или синтетику која "дише". Избјегавајте полиестер и уске ствари које ће учинити да се више знојите.

Савјет плус: Кафу не пијте непосредно прије тренинга јер је диуретик и убрзава губитак течности из организма што вам на високим температурама никако није потребно.

Извор: Новости.рс