latinica  ћирилица
25/07/2017 |  08:59 | Аутор: РТРС

Хипохондри живе дуже: Брига о здрављу штити организам

Хипохондрима се најчешће говори да ће их њихова беспотребна брига о здрављу "отјерати у гроб". Али нова студија показује сасвим другачији исход - хипохондри живе дуже.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Генерално, неуротични људи који су оцијенили своје здравље лошим без физичких разлога за то (хипохондри), имају мањи ризик од смрти. Сматра се да "здрави неуротици" више воде бригу о свом здрављу и чешће траже савјет.

- Наша открића су значајна јер показују да бити велики неуротик може имати заштитне ефекте, можда због тога што су ти људи опрезнији са својим здрављем - рекла је проф. Кетрин Гејл, руководилац истраживања.

Неуротичност карактеришу емотивна нестабилност, туга, ниско самопоуздање, љутња, анксиозност, осјећај кривице и фрустрација. Повезана је с одбојношћу, депресијом и прекомјерним пијењем и пушењем.

Али, у студији из 2012. године откривено је да неуротичне особе имају нижи ниво биомаркера за упале и хроничне болести, управо зато јер воде више рачуна о свом здрављу.

Истраживачи с Универзитета Единбург истражили су податке британске Биобанке за 500.000 људи, старости између 37 и 73 године, те су истражили везу између неуротичности и ризика од смрти у зависности о тога како су људи окарактерисали своје здравље. Учесници су попунили приватне упитнике и одговорили да ли се осјећају одлично, добро, средње или лоше када је ријеч о њиховом здрављу.

Подаци су показали да су особе које су већи неуротици имале мањи ризик од смрти.

Истраживање ће бити настављено.

Извор: Кликс