latinica  ћирилица
27/07/2017 |  09:23 | Аутор: РТРС

Фруктоза - шећер којим се храни карцином?

Не само да је шећер примарни извор вишка калорија, већ најновија истраживања показују да ћелије рака упијају високо фруктозни кукурузни сируп, што је још један додатни разлог да га избјегавамо.
Кукурузни сируп (Фото: mensfitness.com) -
Кукурузни сируп (Фото: mensfitness.com)

Прије пар година, истраживачи са Универзитета у Калифорнији и Лос Анђелесу утврдили су да ћелије тумора гуштераче користе фруктозу за дијељење и репродуковање, што побија раније претпоставке да су сви шећери исти. Туморске ћелије које су храњене глукозом и фруктозом користе ове шећере на два различита начина, рекао је истраживачки тим.

Ови резултати би могли помоћи објаснити раније студије које су повезивале узимање фруктозе с раком гуштераче, једне од најсмртоноснијих облика болести.

- Ови резултати показују да ћелије рака могу лако метаболизовати фруктозу како би повећале пролиферацију - написали су тада др Антони Хини и његове колеге истраживачи.

- Они имају велики значај за онколошке болеснике којима је прописана прехрана рафинираном фруктозом, а показују да смањењем уноса рафиниране фруктозе или престанком фруктозом третираних акција могу пореметити раст рака - рекао је он.

Што је глукозно-фруктозни сируп и зашто је опасан?

Глукозно-фруктозни сируп се нашироко користи као замјена за шећер у многим газираним пићима, соковима, јогуртима, житарицама, пецивима и готовим супама.

Нажалост, као и многи други адитиви, глукозно-фруктозни сируп има разарајуће дејство на наше здравље.

Глукозно-фруктозни сируп представља опасност не само за линију. Уопштено, фруктоза је отров за наше тијело, јер је мозак не доживљава као храну.

Фруктоза, попут глукозе је једноставни шећер. Једина разлика је у томе да фруктоза у наша цријева доспијева пуно спорије него глукоза, а затим спорије улази у крвоток - због тога је њена апсорпција ограничена.

Крвотоком фруктоза пристиже у јетру гдје се она или претвара у глукозу и похрањује у облику гликогена, или се претвара у масно ткиво и похрањује у близини виталних органа.

Истраживања на двије групе дјеце су доказала да фруктоза успорава метаболизам и узрокује гојазност.

Осим тога пронађено је да глукозно-фруктозни сируп у себи садржи значајне количине живе, која се користи у процесу прераде глукозе.

Извор: Н1