latinica  ћирилица
28/07/2017 |  08:27 | Аутор: РТРС

Шта нам се све дешава док спавамо?

Парализа сна, вантјелесна искуства, просвјетљење... Понекад се док спавамо дешавају чудне ствари које ни наука није успјела да објасни до краја.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Добар сан важан је за физичко и ментално здравље. Али, снови понекад могу да буду... чудни. Застрашујући чак, толико да понекад пожелимо да просто останемо будни заувијек. Или, колико год можемо да издржимо. Ипак, све док су страшни само снови, добро смо. Јер, понекад се док спавамо дешавају чудне ствари које ни наука још није успјела да објасни.

Ево шта све може да вас снађе док спавате:

Парализа сна

Сигурно вам се ово десило бар једном: пробудите се у току ноћи и не можете да се помјерите? А још имате и осјећај да је неко ту и да вас посматра... Ужас. У прошлости се ова појава објашњавала присуством злих духова, али смо, на сву срећу мало одмакли од тада, па наука нуди рационалније објашњење. Кад заспимо, тијело се опусти и "умртви", а кад се деси парализа сна, мишићи остану "искључени" још неко вреијме након што се мозак пробудио. Статистика каже да је ово бар једном искусило око седам одсто људи, а вјероватноћа да вас снађе парализа сна је већа ако спавате на леђима.

Привиђање

Само што нисте заспали, а пред очима вам се "смјењују" чудне слике, најчешће застрашујуће. Ово се најчешће дешава као посљедица стреса или маште подстакнуте којом чашицом алкохола.

Причање у сну

Особе које причају у сну нису тога свјесне. Сама по себи, ова појава није опасна, осим ако не кријете неку тајну. Кад причамо у сну, одговорићемо сасвим искрено на било које питање које нам је постављено. Најчешће се јавља кад смо изложени великом стресу, нарочито уколико наша психа покушава да се супротстави нечему са чиме се у реалности не слаже.

Сан у сну

Да ли вам се некад десило да сањате нешто, кобајаги се пробудите, али и даље није стварност у питању? У ствари, сањали сте да сањате, односно, сањали сте да сте се пробудили.

Мјесечарење

Ово стање је "друга крајност" парализе сна - мозак и свијест спавају, али су мишићи и тијело будни. Људи који пате од сомнабулизма у сну устају, ходају, сређују кућу, понекад и излазе из куће, али се ујутру ничега не сјећају. Мјесечари око четири до десет одсто људи, често се јавља код дјеце, а узроци ове појаве науци су још увијек непознати.

Синдром "експлодирајуће главе"

Да ли вам се некад десило да вас пробуди застрашујућа експлозија праћена зујањем коју нико осим вас није чуо? То је зато што сте ту експлозију доживјели у сну. Ни овај феномен није опасан, али се особа која га искуси најчешће јако уплаши. Наука каже да се то дешава кад дође до таласа неуронске активности у регијама мозга задуженим за обраду звука. Понекад, овај феномен повезан је са несаницом или се јавља као посљедица џет-лега.

Апнеја

Апнеја је застој у дисању током сна. Кад се то деси, мозак остаје без кисеоника, притисак варира, а особа има осјећај да ће се угушити или да ће јој срце "искочити". То се дешава кад се током сна мишићи у грлу опусте, па то доведе до затварања дисајних путева. Ризик од апнеје виши је код гојазних особа и пушача.

Снови који се понављају

Десило вам се некад да из ноћи у ноћ сањате исти сан? Психолози кажу да нам подсвијест тиме указује на нешто што нисмо примијетили у реалности. Понекад, такви снови се понављају све док се ситуација која нас оптерећује у стварном животу не разријеши.

Пропадање

Да ли вам звучи познато осјећај да падате и падате и будите се тек кад треснете о земљу? Ово је такође непријатно, али безопасно искуство. Спавање је помало налик на умирање - откуцаји срца и дисање се успоравају, мишићи се опуштају и умирују. Мозак се понекад уплаши и шаље импулсе у мишиће да би провјерио да ли смо још живи и у том тренутку се "тргнемо".

Вантјелесно искуство

Понекад, у полусну, може се десити да имамо осјећај као да напуштамо сопствено тијело. Особама које су склоне мистици овај феномен служи као доказ за постојање душе. С друге стране, овај феномен јесте прилично тешко објаснити са научног становишта. Наука прознаје да постоји илузија "изласка из тијела", али нема објашњење како то функционише.

Просвјетљење

Ово се дешава понекад, кад дуго, дуго размишљамо о неком проблему, али не можемо да нађемо рјешење. Понекад нам мозак даје наговјештај рјешења у сну, али је онда јако важно да по буђењу одмах покушамо да примијенимо то рјешење, док га нисмо заборавили.

Наводно је руски хемичар Димитриј Мендељејев био толико "опсједнут" периодним системом елемената, да га је први пут "угледао" управо у сну.

Ствар је у томе да наша подсвијест понекад одговор на питање које нас мучи спозна прије нашег свјесног дјела. Пошто подсвијест преузима примат док спавамо, понекад долази до оваквих "просвјетљујућих" снова.

Извор: Мондо