X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
30/07/2017 |  08:49 ⇒ 08:51 | Извор: РТРС

Најснажнија експлозија послије Великог праска протресла универзум

Тим међународних научника забиљежио је најснажнију експлозију у историји истраживања универзума, преноси "Дејли мејл". Експлозију је проузроковала смрт масивне звијезде, а овај догађај омогућио је стварање најјасније слике бљескова гама-зрака, који не престају да фасцинирају астрономе још од њиховог открића раних шездесетих година.
Експлозија велике звијезде (Фото:CC0 / Pixabay) -
Експлозија велике звијезде (Фото:CC0 / Pixabay)

До експлозије долази када масивна звијезда постане нестабилна јер не може да произведе довољно енергије да се супротстави сопственој маси. Она тада доживи колапс под утицајем силе сопствене гравитације и претвори се у неутронску звијезду или црну рупу. У току овог процеса, снажни млазеви гаса отпуштају се у универзум брзином свјетлости.

Експлозија је била толико јака да је било могуће видјети је са Земље само помоћу двогледа, иако је била удаљена 10 милијарди светлосних година, наводе научници.

За неколико секунди ослобођено је онолико енергије колико једна звијезда емитује у периоду од 10 милијарди година.

Научници су овај пут имали прилику да се припреме захваљујући томе што је у јуну 2016, прије експлозије, забиљежен кратак свјетлосни бљесак који је назван ГРБ 160625Б.

„Експлозија је услиједила након 100 секунди, што значи да смо имали довољно времена да поставимо телескопе у одговарајући положај“, рекао је професор Карол Мундел са Универзитета у Бату који је учествовао у истраживању, преноси Б92.

 

 

Извор:Спутник