latinica  ћирилица
30/07/2017 |  11:39 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Кестенбург: Наступила Школе глуме "Јорам Лоевштајн" из Тел Авива (ВИДЕО)

У оквиру Златне такмичарске селекције Међународног фестивала студентских позоришта Кестенбург, у Народном позоришту Републике Српске наступила је трупа Школе глуме "Јорам Лоевштајн" из Тел Авива.
Кесетенбург - Фото: РТРС
КесетенбургФото: РТРС

Извели су представу Прима Дона, која је бави родним питањима у контексту Шекспировог времена.

Представа Прима Дона настала је на основу текста Џефри Хачера. У центру приче је глумац који је славу стекао тумачећи женске ликове у вријеме када је женама било забрањено да глуме. Након уредбе краља Енглеске женама је дозвољено да глуме, а мушкарцима забрањено да играју женске ликове. Ова одредба уништила је живот глумцу који је у фокусу приче.

Школа глуме Јорам Лоевштајн основана је 1988. године. Мисија ове установе да повеже професионалце из свијета позоришта са грађанима који дјелују у локалној заједници а који су заинтересовани за позоришни израз. Путем трогодишњег едукативног програма стварају нове генерације позоришних умјетника и припремају их за професионални театар.

Сутра ће у оквиру Златне такмичарске селекције у Народном позоришту Републике Српске бити изведена представа "Негдје у нигдје" Ајна театарске трупе из иранског града Табриза.