latinica  ћирилица
30/07/2017 |  16:43 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Из Српске оштре осуде на најављену апелацију Бакира Изетбеговића (ВИДЕО)

Најављеном апелацијом Уставном суду Републике Српске, Бакир Изетбеговић очигледно покушава да допринесе додатној конфузији у политичком животу БиХ, изјавио је за нашу телевизију предсједник Милорад Додик.

Међународни фактор је, каже, размазио бошњачку елиту, која сада на овај начин покушава да дође до својих дугогодишњих циљева.

У Уставу Српске пише да је језик којим говори бошњачки народ њихов језик, и ниједна друга формулација у Српској није могућа, каже Додик.

- Не разумијем зашто се на овај начин покушава на силу или путем квазиправног система увести таква прича о босанском језику. Нема босанског језика и то је оно што је веома јасно. Српски језик је језик српског народа, тако и бошњачки језик може да буде који они хоће, али оно што ми не можемо да прихватимо јесте да се босански језик третира као језик који ће бити изучаван у школама у Републици Српској и то се неће десити, поручио је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је већ доказано да је лидер СДА Бакир Изетбеговић човјек који отвара нове проблеме умјесто да учествује у рјешавању постојећих отворених проблема.

"При томе никоме не спорим право да делегира било које питање пред уставним судом и да тамо тражи образложење, али и став те институције", рекла је Цвијановићева новинарима пред отварање Трга патријарха српског Павла у Шипову.

Она је навела да се сада поставља читав низ других питања с обзиром на све шта се дешавало у прошлости, а да Изетбеговић иде корак даље и намеће тему о такозваном босанском језику на коју нема сагланост.

Цвијановћева је нагласила да у Републици Српској не спори било којој етничкој заједници да свој језик назива како год жели.

"Ми овде говоримо да Устав препознаје језик као језике конститутивних народа, односно језике којим говоре српски, бошњачки и хрватски народ и што се тога тиче ствар је јасна", напоменула је Цвијановићева.

Она је рекла да је, када је ријеч о захтјеву Изетбеговића, потребно обезбиједити већу процентуалну заступљеност Бошњака у јавној сфери или на другим мјестима, те да му ни ту не спори право да тако нешто тражи.

"Мислим да је лицемјерно од Бакира Изетбеговића да то поставља када сви знају да он долази из дијела БиХ у којем су стална трвљења између народа и који је у цијелој Европи познат као најдрастичнији примјер сегрегације у области образовања", нагласила је Цвијановићева.

Она је у том контексту рекла да је то једино мјесто гдје постоје двије школе под једним кровом.

Сценарио је већ виђен, поручује потпредсједник републичког Парламента Ненад Стевандић.

Бакир Изетбеговић то је извео смишљено – поново нас је посвађао, и извео још један напад СЗП, који већ мјесец дана напада институције Српске – МУП, телевизију, предсједника и премијерку, каже Стевандић.

- Нисмо ми ни од јачих устукнули, нећемо ни овај пут, али је време да народ отвори очи и да једном заувијек подвуче црту са поданичком политиком у Сарајеву. Она је увијек узрок нових напада на Републику Српску, поручује Стевандић.

Бошњачка политичка елита научена је да путем правосудних институција и међународне заједнице добија шта хоће, па мисле да ће и овај пут бити тако. Међутим, поручују званичници Српске, Устав Републике Српске је јасан.

 Лидер СДА Бакир Изетбеговић јуче је најавио подношење апелације Уставном суду Српске у којој ће тражити пропорционалну заступљеност Бошњака у ентитетским институцијама и увођење такозваног босанског језика у школама у Српској.