latinica  ћирилица
31/07/2017 |  13:51 | Аутор: РТРС

Ако желите да смршате престаните да бројите калорије

Идеја о бројању калорија прилично је застарјела, а притом је у питању потпуно погрешан приступ.
Храна - Фото: илустрација
ХранаФото: илустрација

Некима ће можда помоћи да броје калорије јер на тај начин држе ствари под контролом, али заправо већини то постаје опсесивна навика која их спречава да уживају у храни.

Ако желите да скинете вишак килограма, фокусирајте се на здраву исхрану и физичку активност и, што је најважније од свега, научите да ослушкујете своје тијело, тачније сигнале које вам оно шаље. Наравно, важно је и да унос шећера сведете на минимум, а препоручује се и "скидање" са лоших масноћа и индустријски обрађених намирница које садрже штетне додатке и адитиве.

Умјесто њих, у јеловнику ослободите мјесто за свјеже воће и поврће. И оно најважније - идеалну тјелесну тежину нико није постигао преко ноћи. За то је потребно времена и стрпљења. Током мршављења, престаните да се оптерећујете калоријама, а ево и зашто.

Као прво, мало је оних који тачно знају колико им је тачно калорија дневно потребно. Иако постоје неки стандарди о томе колико је у просеку потребно калорија дневно, таква индиректна калориометрија има и своје недостатке, јер није реч о прецизним мерењима.

Исто тако, већина не зна ни колико тијело апсорбује калорија из хране. Наиме, нису све калорије исте, а много тога зависи и од врсте намирница коју уносите, начина на који је обрађена, колико влакана садржи, итд.

А с обзиром на то да није могуће прецизно израчунати калорије, ни информације о количини калорија које су наведене на паковању производа нису сто посто тачне и могу да варирају. Што опет доводи до тога да бројање калорија и нема превише смисла.

Наравно, ако стално будете бројали калорије, могли бисте и да занемарите сигнале које вам шаље организам. Уместо тога, када сте гладни, једите. Ако осјетите ситост - престаните да једете. Врло једноставно, зар не?

И још једна заблуда: Многи вјерују да ће, ако су унијели превише калорија, појачаним вјежбањем то лако ријешити. Ствари ипак нису тако једноставне.

Истраживања су доказала како је код сагоријевања калорија и њиховом претварању у масноће или енергију кључно то одакле долазе. Стога немојте мислити да ћете грешке везане за унос лоших намирница лако исправити вјежбањем.

Уз напорније тренинге само ћете бити још више гладни, па ћете јести још више и тако заправо улазите у зачарани круг.

Извор: Дневник