latinica  ћирилица
31/07/2017 |  14:01 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Пераст- Награда за филм "Јадранка" Бранка Лазића (ФОТО/ВИДЕО)

Документарни филм "Јадранка", у режији Бранка Лазића, добио је награду за најбољи документарни филм на 1. интернационалном филмском фестивалу "Fortress" у Перасту.
Fortress Internationa Film Festival - Фото: РТРС
Fortress Internationa Film FestivalФото: РТРС

У такмичарској селекцији учествовало је 10 дугометражних филмова из региона и свјета - Русије, Чешке, Мађарске, Македоније, Србије, Грчке, Норвешке и Шведске.

Жири из Црне Горе у саставу Маја Тодоровић (сценариста), Младен Ивановић (редитељ и побједник фестивала новог Балканског филма у Стокхолму - БаНеФФ 2015.) и Бранка Станић (глумица) образложио је да награду за најбољи документарни филм додјељује филму "Јадранка", редитеља Бранка Лазића, који иако рађен скромним продукцијским средствима је врло емотивна прича о Јадранки Стојаковић, најљепшем вокалу и ауторки музике на Балкану и шире. Кроз колекцију фрагмената из њеног живота, паралелно стичемо утисак и о једном времену, једној земљи и њеном распаду, који су веома утицали на живот саме умјетнице.

Ово је пета награда за документарни филм "Јадранка" РТРС-овом аутору Бранку Лазићу.

Оснивач и селекторка првог 1. "Fortress" филмског фестивала је глумица Јелена Мила, шведско-српско-црногорска глумица, са тимом сарадника из Шведске, Норвешке и региона.