X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
31/07/2017 |  14:09 | Извор: РТРС

Обиљежен Свјетски дан борбе против хепатитиса

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци обиљежен је Свјетски дан борбе против хепатитиса под слоганом "Покажи своје лице како би уклонили хепатитис".
УКЦ Бањалука - Фото: РТРС
УКЦ БањалукаФото: РТРС

Из УКЦ су саопштили да је обиљежавање било усмјерено ка унапређењу превенције, дијагностике и лијечења како би се постигао главни циљ прве "Свјетске стратегије здравственог сектора за вирусне хепатитисе 2016-2021" - елиминација вирусних хепатитиса до 2030. године.

У просторијама УКЦ-а у петак, 28. јула, обављено је бесплатно, добровољно и анонимно тестирање, као и савјетовање заинтересованих грађана о овој болести.

"Тестирано је укупно 45 људи. Међу њима је двоје имало позитиван тест на хепатитис Б, док није било оних са присуством вируса хепатитиса Ц и ХИВ вируса", навели су из УКЦ-а Српске.

Приликом ове акције у Клиници за инфективне болести УКЦ-а је скренута пажња јавности на чињеницу да обољели већином не знају да живе са овим хроничним вирусним инфекцијама, те да је важан значај ране дијагнозе и лијечења болести.

Из УКЦ-а Српске су подсјетили да у Клиници за инфективне болести, од 1. јуна 2007. године и радним данима од 7.00 до 15.00 часова, ради Савјетовалиште за хепатитисе Б и Ц и ХИВ инфекцију у којем се спроводи добровољно, анонимно и бесплатно тестирање на поменуте вирусе.

Свјетски дан борбе против хепатитиса обиљежен је 28. јула као дио глобалне кампање Свјетске здравствене организације.

Извор: Срна