latinica  ћирилица
31/07/2017 |  17:01 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: Припрема одговора на упитник ЕК-најважнији пројекат

Савјет министара БиХ усвојио је информацију о активностима у вези са превођењем одговора на питања из Упитника Европске комисије са иницијативом за допуну Закона о јавним набавкама.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Дирекција за европске интеграције задужена је да објави јавни позив за исказивање интереса за реализацију дијела пројекта "Подршка процесу европских интеграција БиХ", који се односи на превођење одговора на Упитник Европске комисије, те да путем уговора о дјелу ангажује одговарајући број кандидата који буду испуњавали прописане услове, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Агенција за јавне набавке БиХ задужена је да, у сарадњи са Дирекцијом за европске интеграције, припреми приједлог допуне Закона о јавним набавкама, како би у дијелу који се односи на изузеће од примјене Закона били уврштени и уговори за послове превођења, лекторисања и редактуре правног насљеђа ЕУ, прописа у БиХ и других докумената који се односе на поступак приступања ЕУ и примјену Споразума о стабилизацији и придруживању.

Одговори БиХ на Упитник садржаваће 25.000 до 30.000 страница текста које треба превести на енглески језик, што је око два пута више него што су имале друге земље.

Процјењује се да је за превод 25.000 страница текста потребно најмање 85 преводилаца који би интензивно радили два мјесеца.

Одговарање на Упитник Европске комисије најважнији је и највећи пројекат који једна земља спроводи у претприступном процесу, тим прије што је Европска комисија у уводном дијелу Упитника нагласила да је квалитет одговора важнији од брзине њиховог достављања.

Осим тога, на енглески језик биће потребно превести велики број домаћих закона и прописа и других докумената који се односе на европске интеграције, што захтијева флексибилнији, ефикаснији и бржи приступ у овом процесу.

Савјет министара БиХ упознат је са информацијом и о извршеним и тренутним активностима на припреми одговора на питања из Упитника Европске комисије у којој се наводи да су 33 радне групе од укупно 36 одржале састанке или су у току њихове припреме, те да унутар радних група у оквиру механизма координације постоји висока сагласност о одговорима.

Тако је Радна група за политичка питања, од 516 питања, постигла сагласност о 513 питања.

Извор: СРНА