latinica  ћирилица
01/08/2017 |  09:15 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Ли Чинг Јуен човјек који је живио 256 година!

Ли Чинг Јуен из града Каохсиунга, у кинеској провинцији Szechwan је живио невјероватних 256 година, потврдио је Њујорк тајмс.
Ли Чинг Јуен - Фото: Screenshot
Ли Чинг ЈуенФото: Screenshot

Докази о дуговјечности  Li Ching-Yuen (Ли Чинг Јуена) налазе се управо на страницама Њујорк тајмса из 1933.године, према чијем писању је професор Ченгду универзитета Ву Чунг Чијех пронашао доказе.

У којима стоји да је Кинеска царска влада 1827. честитала 150 рођендан Ли Чинг Јуену, да би исти документ из 1877. био пронађен гдје му се честита његов 200. рођендан и гдје многи његови суграђани свједоче о његовој дуговјечности.

Према њиховим свједочењима пронађеним у архивама кинеске владе и медија, Ли Чинг Јуен је своју каријеру хербалисте започео када је имао само 10 година, откада је сакупљао и проучавао биљке за дуговјечност и потенцију и примјењивао њихове благодети на себе.

Читавих 40 година он је преживљавао на биљкама као што су лингзи, гоџи бобице, дивљи џинсенг, готу кола и многе друге док је редовно пио пиринчано вино.

У својој 71. години, тачније 1749. године придружио се кинеској војсци гдје је подучавао борилачке вјештине. Женио се чак 23 пута и имао преко 200 дјеце.

Научио је да чита и пише у доби од 10 година када креће на пропутовања по Кансу, Шанси, Тибету, Анаму, Сијаму и Манџурији сакупљајући и проучавајући биљке. Првих 100 година радио је ово да би затом прешао на продавање биљака које би други сакупили.

Према једном од Лијевих потомака, постојао је чак и један још старији човјек, који је живио чак 500 година а који је Лија научио техникама Чи кунга, који се користи у кинеској медицини и представља координацију различитих шема дисања са разним физичким ставовима и кретањима тијела.

На својој самртничкој постељи прије него што ће умријети 6. маја 1933.године , Ли је рекао једноставну реченицу:

"Урадио сам све што сам могао за овај свијет."

Ова реченица је многе навела да се запитају шта је тиме овај невјероватно дуговјечан човјек хтио да каже. Да ли да се све тајне дуговјечности налазе у природи и нама самима?

Када су га питали који је његов рецепт за дуговјечност рекао је:

"Нека вам срце буде мирно, сједите као корњача, ходајте усправно као пингвин и спавајте као пас."

Ли је овима мислио управо на одржавање мира и равнотеже у уму, на редовно вјежбање техника дисања и коришћење биљака које наш организам чине здравијим и издржљивијим.