latinica  ћирилица
01/08/2017 |  12:40 ⇒ 16:15 | Аутор: РТРС

Министарство пољопривреде: У Српској извјесно стање елементарне непогоде

С обзиром на изразиту сушу у јуну и јулу на подручју Републике Српске, али и најаве нових топлотних таласа у августу и септембру, може се говорити о елементарној непогоди, речено је Срни у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.
Суша - Фото: РТС
СушаФото: РТС

У Министарству истичу да се већ сада може закључити да је ово екстремно сушна година, имајући у виду падавине које су два до четири пута мање од вишегодишњег просјека.

Према досадашњим процјенама стручних служби Министарства, овогодишњи обим производње кукуруза, индустријског и крмног биља, воћа и поврћа биће смањен за око 450.000 тона, што је око 40 одсто.

У Министарству наводе да на неким површинама неће уопште бити рода, на некима ће род бити смањен за 50 одсто, док ће на једном дијелу површина посљедице бити мање.

Негативне посљедице ће се осјетити и у сточарској производњи због драстичног умањења производње сточне хране, меса и млијека, те сточног фонда, а осим тога биће смањена понуда домаћих производа, што ће утицати на раст цијена и повећање увоза.

Очекује се и додатно смањење обима производње, а тиме и укупног дохотка, због временских прилика, у августу и септембру.

У Министарству напомињу да ће због свега неведеног Влада Републике Српске за десетак дана, када ће бити познати и прецизнији подаци, поново разматрати мјере које би требале бити предузете на ублажавању штете.

Подсјећају да је Влада у свим оваквим ситуацијама и раније показивала активан однос и пуно разумијевање и предузимала мјере у складу са могућностима.

У Министарству напомињу да је изразита суша у јуну и јулу ове године, уз сњежне падавине и мраз који су почетком године нанијеле велику штету пољопривреди, обиљежила ову производну годину за коју се по низу параметара може рећи да је једна од најсложенијих у посљедњих пет година.

На подручју Републике Српске у току је реализација пројекта развоја система наводњавања вриједног 40 милиона КМ, а у систем противградне одбране улаже се 25 милиона КМ, истичу у Министарству.

Извор: СРНА