latinica  ћирилица
01/08/2017 |  13:19 ⇒ 13:38 | Аутор: РТРС

Правилним дисањем до сретнијег живота

Дишете откако сте се родили и мислите да знате што радите? Вјероватно не знате да девет од десет људи дише неправилно, због чега им организам пати, муче их стрес и несаница те имају слабији имуни систем. Проучите што радите погрешно и научите неколико техника дисања које ће вам олакшати живот.
Паметни телефон - Фото: илустрација
Паметни телефонФото: илустрација

Већина људи дише "из рамена"; кад удахнемо, рамена се подижу, активирајући мишиће горњег дијела леђа. "Таква врста вертикалног дисања ствара простор за зрак само у најужим горњим дијеловима плућа", кажу стручњаци. То је потпуно супротно од оног како је тијело "пројектовано" да дише... А такво погрешно, плитко дисање шаље погрешне сигнале у наш нервном систему потичући лучење хормона стреса. "Резултат: број откуцаја срца се повећава,притисак расте, а имунитет слаби", објашњавају стручњаци. Да, чак и ако сте управо на масажи или гледате епизоду омиљене хумористичне серије и умирете од смијеха, ваше тијело мисли да сте под стресом.

Проблеми почињу у основној школи. Већина дјеце дише хоризонтално. Кад удахну, трбушчић им се напухне као велик балон због ваздуха који је испунио доње дијелове плућа. Али чим уђу у учионице и сједну, заузму погрешан положај, типичан за вишечасовноо сједење, у којем си "преломе" дијафрагму (мишић између грудног коша и трбуха) због чега се доњи дијелови плућа не могу ширити. А ту су и разни друштвени елементи који придоносе неправилном дисању. Увријежено је мишљење да ћемо подижући рамена и удишући зрак из све снаге правилније дисати (кад нам љекар стави стетоскоп на прса, углавном каже "дубоко дишите"; у рекламама за лијекове против алергије глумци пушу као луди, показујући да су им дисајни путеви отворени). А ту је и естетски фактор – сви желе раван трбух! Напухати га сваки пут кад удахнете? Никад!

Здравији би одговор био: Увијек! Дубоко дисање из трбуха човјека чини смиренијим и сретнијим. "Кад дишете хоризонтално, ваш живац вагус – сноп живаца који из леђне мождине путује према свим важнијим органима у тијелу – мозгу шаље сигнал да је вријеме за одмор и опуштање. Што значи да ћете бити опуштенији, боље спавати, имати мање проблема са желуцем и ојачати имуни систем.

Три начина да се опустите

Дисање из трбуха може умањити стрес, али не може потпуно елиминисати анксиозност. Сљедећи пут кад се нађете у стресној ситуацији, испробајте једну од техника дисања.

Кад сте љути...

Сједните у удобну положај с равним леђима и главом лагано забаченом напријед. Затворите очи и неколико пута дубоко спонтано удахните, бројећи од један до пет са сваким издахом. Почните испочетка и практикујте то десет минута.

Кад не можете заспати...

Наслоните врх језика на врх марамице коју ћете ставити испред горњих предњих зуби. Издахните кроз уста производећи шуштав звук. Затворите уста и полако удахните кроз нос бројећи до четири. Задржите дах и бројите до седам. Издахните на уста производећи шуштав звук, све док не набројите до осам. Поновите циклус три пута.

Кад сте нервозни...

Задржавање даха неким људима може створити нервозу, зато ћемо прескочити бројење до седам. Са затвореним устима и врхом језика прислоњеним на врх марамице постављене испред горњих предњих зуби полако удишите кроз нос бројећи до четири. Полако издишите кроз уста производећи шушкав звук бројећи до осам. Поновите три пута.