latinica  ћирилица
01/08/2017 |  15:35 ⇒ 02/08/2017 | 08:39 | Аутор: РТРС

Како се понашати на врућинама?

У Српској данима тропске температуре ваздуха. Метеоролози током ове седмице предвиђају да ће температуре мјестимично прелазити и 40 степени Целзијуса.
Врелине - Фото: илустрација
ВрелинеФото: илустрација

Младић из Сарајева, који је током џогирања преминуо, прва је жртва екстремно високих температура које су захватиле и подручје БиХ.

С обзиром на изразиту сушу на подручју Републике Српске, али и најаве нових топлотних таласа у августу и септембру,став струке је да се може говорити о елементарној непогоди.

Због врућине и јаког сунчевог зрачења, проблеме могу имати многи људи. Препоручује се лаганија исхрана, узимање више течности и избјегавање боравка на отвореном од 13 до 17 часова, те редовно коришћење прописане терапије.

Савјетује се ношење лагане одјеће од природних материјала, свијетлих боја, те шешира или капе и наочара за сунце.

Кад је вруће знојимо се више него што је уобичајено и потребно је некако надокнадити недостатак течности у тијелу. Међутим, не препоручују се алкохол, кафа (у већим количинама), нити газирана пића. С водом сигурно нећете погријешити, а оно што се посебно препоручује су млаки чајеви од коприве и менте који ће вас освјежити, а због њихове температуре тијело ће прије доћи у равнотежу с температуром ваздуха.

Када је ријеч о исхрани настојте да једете мање, а чешће. Избјегавајте со колико год можете, јер она поспјешује задржавање течности у тијелу.

У врелим љетњим данима многи потежу за клима уређајима. Боравак у климатизованој просторији свакако ће вам олакшати живот, али немојте претјеривати са смањивањем температуре. Прије изласка вани угасите клима уређај и останите у затвореном простору барем десет минута, како тијело не би доживјело топлотни шок. У аутомобилима немојте претјерати са смањивањем температуре из истог разлога. Идеално би било када разлика у температури између простора у којем боравите и оне вани не би била више од шест до седам степени.

У случају да сте посебно осјетљиви на врућину, добро би било да не остајете сами. Ако примијетите неки од симптома топлотног удара као што су јака главобоља, вртоглавица, мучнина, црвенило коже и смушеност, одмах се склоните с врућине, а ако симптоми не прођу обратите се љекару.

Заштитити раднике који раде на отвореном

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је јуче послодавцима да су дужни да прерасподјелом радног времена заштите здравље радника усљед новог топлотног таласа.

Међународни стандарди предвиђају адекватне мјере, начине извођења радова и препоруке у вези са превенцијом, које ће помоћи да се ризик од изложености високим температурама на радном мјесту сведе на најмању могућу мјеру, подсјетио је он.

- Неспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности повређивања - навео је Савановић.

Упозорио је послодавце у Српској да су дужни и да за рад у затвореним просторијама обезбиједе њихово расхлађивање.