latinica  ћирилица
02/08/2017 |  09:12 | Аутор: РТРС

Недостатак сна проширује струк

Мишљење научника је јасно: потребно нам је више сна, јер његов недостатак знатно утиче на наше здравље.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Нова студија је показала да се недостатак сна доводи у везу са већим индексом тјелесне масе и већим опсегом струка. Истраживање спроведено на 1.615 одраслих особа показало је да је опсег струка људи који су спавали шест сати био три центиметра већи од оних који спавају девет сати.

Такође, код њих је забиљежен већи индекс тјелесне масе и низак ниво доброг холестерола. Испитаницима је узет узорак крви, а задужени за истраживање су биљежили и њихов обим струка, тежину и крвни притисак. Вријеме спавања подијељено је у три категорије: шест сати, седам и по сати и девет сати. Они који су били дио прве групе (просјек спавања шест сати) имали су најлошије резултате.

"То што смо открили да одрасли који су признали да мање спавају од других испитаника имају више проблема са прекомјерном тежином и гојазношћу показује колико је сан заправо битан", објашњава докторка Лаура Харди.

"Колико је тачно сна потребно разликује се од особе до особе, али смо установили да је за већину одраслих неопходан сан између седам и девет сати", додала је она.

Студија није нашла везу између мањег спавања и лоше исхране, што још више ставља акценат на важност дужег сна. Ипак, наводи се да ово истраживање треба узети са резервом јер многи фактори нису објашњени, нити је истраживање детаљно спроведено.

Два доказа поткријепљена чињеницама: недостатак сна смањује самоконтролу, помало, резултирајући избором исхране који временом доводи до гојазности, недостатак сна доводи до поремећаја хормона за регулацију апетита, узрокујући глад и ноћне посјете фрижидеру, што опет доводи до пораста гојазности.

Дријемајте до 20, или преко 90 минута

Краткотрајно спавање помаже памћењу и когнитивним функцијама. Међутим, тридесетоминутно дријемање, или дријемање од сат времена може проузроковати главобоље. Ово се дешава зато што се пробудимо током раздобља дубоког сна, што није случај када себи приуштимо брзо освјежење од 10 или 20 минута, или када одспавамо најмање 90 минута, што је такозвано спавање пуног циклуса, без омамљености након буђења. Дакле, ако желите да се пробудите одморни, онда или спавајте врло кратко (1020 минута) или дуже од 90 минута. Током спавања од 10 до 20 минута ући ћете само у прву, најлакшу фазу сна познату као сан без брзог покрета очију, или енглески безРЕМ спавања.

Ова дужина сна ће вам освјежити енергију, али будући да сан неће бити дубок, бићете у могућности да се пробудите лако, без омамљености. Можда је ово разлог ваше прекомјерне тежине Недостатак сна проширује струк Истраживање спроведено на 1.615 одраслих особа показало је да је опсег струка људи који су спавали шест сати био три центиметра већи од оних који спавају девет сати За већину одраслих неопходан сан између седам и девет сати Мишљење научника је јасно: потребно нам је више сна, јер његов недостатак знатно утиче на наше здравље. Нова студија је показала да се недостатак сна доводи у везу са већим индексом тјелесне масе и већим опсегом струка.

Истраживање спроведено на 1.615 одраслих особа показало је да је опсег струка људи који су спавали шест сати био три центиметра већи од оних који спавају девет сати. Такође, код њих је забиљежен већи индекс тјелесне масе и низак ниво доброг холестерола. Испитаницима је узет узорак крви, а задужени за истраживање су биљежили и њихов обим струка, тежину и крвни притисак. Вријеме спавања подијељено је у три категорије: шест сати, седам и по сати и девет сати. Они који су били дио прве групе (просјек спавања шест сати) имали су најлошије резултате.

Студија није нашла везу између лошег спавања и лоше исхране, што још више ставља акценат на важност дужег сна. Ипак, наводи се да ово истраживање треба узети са резервом јер многи фактори нису објашњени, нити је истраживање детаљно спроведено.

Два доказа поткријепљена чињеницама: недостатак сна смањује самоконтролу, помало, резултирајући избором исхране који временом доводи до гојазности, недостатак сна доводи до поремећаја хормона за регулацију апетита, узрокујући глад и ноћне посјете фрижидеру, што опет доводи до пораста гојазности.

Извор: Независне