latinica  ћирилица
02/08/2017 |  14:59 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Братунцу пријети еколошка катастрофа! (ВИДЕО)

На бившој братуначкој депонији, избио је велики пожар који пријети да изазове праву еколошку катастрофу.
Пожар на депонију - Фото: РТРС
Пожар на депонијуФото: РТРС

Загађење ваздуха, угрожава велики број околних насеља, а грађани су огорчени, јер проблем у вези са овом депонијом постоји већ годинама. Након изградње регионалне депоније на Црном врху код Зворника општина Братунац, обавезала се да ће комунални отпад искључиво одвозити на ову локацију.

Међутим, општинско предузеће Градска чистоћа дио смећа одвози на депонију која нема еколошку дозволу.

Густи облаци, смрад и дим надвили су се над општином Братунац. Дим са дивље депоније пријети да изазове еколошку катастрофу. Ненад Живановић из насеља Јеловци каже да су мјештани више пута упозоравали надлежне да градска чистоћа нелегално одвози смеће и да ће изазвати проблеме

- Буквално се не може дисати, куће се не виде од дима, пчеле су нестале. У нормалним земљама били би исељени - каже мјештанин Ненад Живановић.

Грађани су забринути за здравље. Кажу да овај проблем постоји годинама, али да нико ништа не предузима

Еколошка инспекторка Невенка Мајторовић, каже да није овлашћена нити надлежна да прича о овом проблему. Начелник Одјељења за привреду Шевко Карић каже да су ватрогасне службе на терену и да покушавају да ријеше проблем.

- Ми чинимо све да се смеће не вози на ову депонију и да се вози на регионалну - каже Карић.

Директор предузећа АД Градска чистоћа Златан Челановић, чији камиони и након отварања Регионалне депоније у Зворнику и истека еколошке дозволе локалне депоније на Загонима одвозе смеће на ову локацију, данас није имао времена за медије. У међувремену, општина је прогласила ванредно стање у три мјесне заједнице, а грађани траже одговорност и најављују блокаду пута камионима градске чистоће.