latinica  ћирилица
03/08/2017 |  09:17 ⇒ 09:17 | Аутор: РТРС

Кајсија: Помажу при лијечењу срца, регулишу пробаву!

Кајсија је добра за лијечење крвног притиска и срчаних сметњи, али је зато дијабетичари морају избјегавати у широком луку.
Кајсије - Фото: илустрација
КајсијеФото: илустрација

Континентална коштуњава воћка кајсија врло благотворно дјелује на здравље, а осим тога, изврстан је састојак многих јела, џемова, десерта.

Кајсију стављају на прву црту код одбране од срчаних болести те болести крвних судова, штити људско тијело од инфекција, јача кости и зубе, побољшавају вид и пробаву, а посебно се препоручују слабокрвним особама.

Ријеч је о воћу које обилује витамином Ц, Б, бета каротеном, витамином А, калијумом, калцијумом, магнезијумом, жељезом, сумпором, биљним влакнима.

Сто грама кајсије има енергетску вриједност од око 44 кцал, што је више од напримјер дуње, диње, малине и лубенице, али далеко мање од јабуке, крушке и банане.

Због високог нивоа калијума (370 мг/100 г), а мале натријума (0,8 мг/100 г), кајсије су изврсне за особе које пате од срчаних болести, болести крвних судова или повишеног крвног притиска.

Ако једете сушене кајсије, будите свесни да носе већу енергетску вриједност, као и повећане вредности витамина и минерала. Као и напримјер смокве, и сушене кајсије су опасне за дијабетичаре и особе са повишеним холестеролом због високог нивоа воћног шећера.

Благотворан утицај кајсије на кожу познат је од давнина када се свежи сок ове воћке користио код лијечења херпеса, кожних обољења и отока. Заштитна улога кајсије за кожу популарна је и данас, а “бонус“ у цијелој причи јест чињеница да кајсије убрзавају излучивање отровних твари из нашег организма па тако штите кожу, али и чисте тијело.

Топ пет корисних “потеза“ кајсије:

1. Садрже 10 пута више магнезијума од осталог воћа.

2. Чај од кајсије ублажава болове повезане са проблемима пробавног система.

3. Сјајан је диуретик.

4. Алтернативна медицина препоручује коштице кајсије у борби против рака.

5. Позитивно утич на побољшање крвне слике и борбу против срчаних болести.