latinica  ћирилица
03/08/2017 |  09:53 ⇒ 15:51 | Аутор: РТРС

Влада Српске утврдила Приједлог Закона о сузбијању корупције

Влада Републике Српске утврдила је данас у Бањалуци Приједлог Закона о измјени и допунама Закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, с циљем усаглашавања са Кривичним закоником и Законом о јавним тужилаштвима Српске.
Влада РС - сједница - Фото: СРНА
Влада РС - сједницаФото: СРНА

На сједници је утврђен Нацрт закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама, којим се уређују рокови измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама и правне посљедице закашњења њиховог испуњења ради побољшања ликвидности привредних субјеката у Српској.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби побољшања ликвидности економског система Републике Српске, те убрзања протока новчаних средстава, што смањује потребну количину новца у оптицају, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Републике Српске.

Влада Српске размотрила је усмену информацију министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Стеве Мирјанића о посљедицама суше у аграрном сектору, те је задужено је ресорно министарство да прати стање и да за наредну седмицу припреми нову процјену негативних ефеката суше, као и да предложи могуће мјере.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о реализацији мјере популационе политике "Фонд треће и четврто дијете" за 2016. годину у којој се наводи да је рођено 1.305 тређерођене дјеце и 241 четврторођено дијете.

Број трећерођене и четврторођено дјеце у 2016. години повећан је за три одсто, у односу на 2015. годину.

Пројекат "Фонд треће и четврто дијете" реализује Министарство породице, омладине и спорта, у сарадњи са Јавним фондом за дјечију заштиту Републике Српске од 2006. године.

Овим пројектом, као једном од мјера пронаталитетне популационе политике, исплаћује се једнократна новчана накнада свим мајкама које у текућој години роде треће односно четврто дијете.

На остваривање ове накнаде нема утицаја материјални статус породице, тако да је ово једна типична пронаталитена материјална мјера која је наишла на прихватање у друштву.

Министарство породице, омладине и спорта је за ове намјене од 2006. до 2016. година издвојило 8.265.174 КМ. У 2016. години једнократна накнада за свако трећерођено дијете износила је 600 КМ, односно 450 КМ за свако четврторођено дијете, подсјећа се у саопштењу.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о почетку рада Окружног центра Судске полиције у Приједору, којом се утврђује да су испуњене материјалне и друге претпоставке да може да почне са радом од 10. августа.

Министри су донијели закључак којим је задужена управа предузећа "Шуме Српске" да Влади до 7. августа достави извјештај о реализацији уговорених количина шумских дрвних сортимената у овој години, као и о пројекцијама реализације уговорених количина шумских дрвних сортимената до краја године.

Извор: СРНА