latinica  ћирилица
03/08/2017 |  12:25 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

"За средства ЕУ потребан стратешки план"

Да би БиХ могла да повуче средства из ИПА два намијењена пољопривреди у износу од око 200 милиона КМ, потребно је да у парламенту БиХ до краја октобра буде усвојен стратешки план руралног развоја 2018-2021. године, изјавио је данас помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Душан Нешковић.
Сарајево: Округли сто о теми "Израда нацрта стратешког плана руралног развоја БиХ" - Фото: СРНА
Сарајево: Округли сто о теми "Израда нацрта стратешког плана руралног развоја БиХ"Фото: СРНА

Прије одржавања округлог стола о теми "Израда нацрта стратешког плана руралног развоја БиХ", Нешковић је појаснио да повлачење тих, а и средстава из других фондова, зависи и од програма, односно пројеката којима ће БиХ аплицирати.

"Колико ћемо имати способности да програмирамо све ово што смо припремили и планирали, толико ћемо имати прилике да повучемо средства, поготово Европске комисије, односно донатора", рекао је Нешковић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, овај документ је неопходан пољопривреди и руралним подручјима у БиХ, јер даје могућност да се на један планиран и свеобухватан начин укључе све актуелне политике за пољопривреду и развој руралних подручја које су донесене на свим нивоима власти у БиХ.

Нешковић је истакао да су у овај документ укључене и могућности да се направи подрушка безбједности хране у БиХ, односно њене производње, али и системима који подржавају ветеринарство и фитосанитарне компоненте.

Према његовим ријечима, у овај документ су укључена и средства која тренутно дају ентитети, односно надлежне институције у Републици Српској и Федерацији БиХ.

"Документ је постављен за период 2018-2021. године и усклађен је са политикама ЕУ, односно њиховим програмским периодом који завршава 2020. године, с тим што ми можемо одређена средства и активности завршити и годину касније", додао је Нешковић.

Он је нагласио да је овај документ рађен у сарадњи са свим надлежним институцијама у БиХ, односно узети су почетни документи пољопривредних стратегија Републике Српске и ФБиХ, те Брчко дистрикта и на основу њих је урађен један заједнички, који у себи садржи све оно што су циљеви, приоритети, планови ентитета и Брчко дистрикта.

Према ријечима Нешковића, до сада су одржане три јавне расправе - у Бањалуци, Сарајеву и у Брчком, а данас је организована завршна расправа да би се побољшао овај документ прије упућивања у парламентарну процедуру.

"Сљедећи корак је достављање документа надлежним институцијама на мишљење и коментаре у Републици Српској и ФБиХ, а након тога иде према Савјету министара, те на усвајање у Парламентарну скупштину БиХ", додао је Нешковић.

Извор: СРНА