latinica  ћирилица
03/08/2017 |  16:19 | Аутор: РТРС

Перите чешће руке и избјегавајте намирнице које се брзо кваре

Високе температуре које условљавају брже кварење намирница, али и лоше животне навике као што је нередовно прање руку, доводе до честих цријевних инфекција током љета.
Прање руку (Фото:Thinkstock) - Фото: СРНА
Прање руку (Фото:Thinkstock)Фото: СРНА

Љекари кажу да се већи број пацијента са стомачним тегобама јавља сваког љета и да се ово у том погледу не разликује од других.

Током врелих, љетњих дана намирнице се брже кваре, захтијевају стриктне мјере чувања и то не само оне које се купују на киосцима, већ и оне које се спремају код куће и носе у природу.

- Људи су често у природи, носе са собом храну и конзумирају је, а да претходно не оперу руке. Све су то фактори ризика који доприносе развоју цријевних вирусних, али и бактеријских инфекција - рекао је др Горан Стевановић.

Основна и најбоља превентивна мјера за све инфективне болести јесте прање руку, а затим користити само свјеже припремљену храну током љетњих дана.

- Треба избјегавати лако кварљиве намирнице као што су различите врсте сосева, мајонеза и свега онога што се лако квари на високим температурама. Користите намирнице које су добро термички обрађене - кувана храна је најбезбједнија када су температуре високе - закључио је он.

Цријевне инфекције су праћене повишеном температуром, повраћањем и дијарејом, што може довести до дехидратације организма.

Извор: Танјуг