latinica  ћирилица
04/08/2017 |  11:41 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Поклон дипломатама САД: "Ко не слуша Лаврова, слушаће Шојгуа"

Продавница „Армија Русије“ која припада Министарству одбране Русије објавила је да почиње специјалну акцију у којој ће америчким дипломатама који напуштају земљу омогућити попуст од 20 одсто и за успомену им дати несвакидашњи симболичан сувенир – мајицу са ликом два најпопуларнија и најауторитативнија руска министра.
Поклон дипломатама САД: „Ко не слуша Лаврова, слушаће Шојгуа (Фото: РТС / АП) -
Поклон дипломатама САД: „Ко не слуша Лаврова, слушаће Шојгуа (Фото: РТС / АП)

На мајици се налазе лица руских министара спољних послова и одбране, Сергеја Лаврова и Сергеја Шојгуа. Мајице су црне боје, а на њима је белим словима исписано: „Ко не слуша Лаврова, слушаће Шојгуа“.

Та акција ће трајати до 1. септембра, када америчким дипломатама истиче рок за напуштање Русије, а дипломате су једино у обавези да приликом куповине покажу документ који доказује да су запослени у Амбасади САД у Москви, преноси Спутњик.

Како су медији претходно пренели саопштења званичника Беле куће, амерички председник Доналд Трамп потписао је закон којим се уводе нове санкције Русији.

Пакет јаких финансијских санкција против Русије усвојио је прошле недеље амерички Конгрес великом већином, а званична Москва је на њих одговорила смањењем чланова америчких дипломата у Русији.

Компанија „Војенторг“, која је директно подређена Министарству одбране Русије, радњу у близини Амбасаде САД отворила је прошлог лета. Тада су објаснили да није реч ни о каквој провокацији, већ да су се водили „чисто комерцијалним разлозима“ – локал је на доброј локацији, у центру града и на прометном месту.

„Армија Русије“ је и раније имала сличне акције. У новембру прошле године понудила је попуст од пет одсто америчким дипломатама и држављанима поводом председничких избора у САД, а дала је и посебан попуст од 10 одсто америчким дипломатама и другим америчким грађанима 20. јануара ове године поводом инаугурације 45. председника САД Доналда Трампа, пише Спутњик.

Извор: Танјуг