latinica  ћирилица
04/08/2017 |  13:19 | Аутор: РТРС

"Чланство у СТО могуће у децембру"

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић очекује да би БиХ могла постати члан Свјетске трговинске организације у децембру на 11. министарској конференцији у Аргентини.
Свјетска трговинска организација - Фото: Screenshot
Свјетска трговинска организацијаФото: Screenshot

"БиХ је главни фаворит међу земљама које очекују да приступе Свјетској трговинској организацији", рекао је Шаровић на конференцији за новинаре у Спољнотрговинској комори БиХ у Сарајеву.

Он је истакао да је један о услова за приступање Свјетској трговинској организацији усвајање Закона о унутрашњој трговини Федерације БиХ /ФБиХ/.

"То се већ дуго `куха` у Парламенту ФБиХ. Надамо се да ће они свој дио посла завршити, јер то не смије бити наша препрека", додао је Шаровић.

Он је истакао да је постигнут значајан помак током недавих разговора у Женеви са представницима Руске Федерације, Украјине и Бразила.

Шаровић је навео да је од укупно 4.737 тарифних линија Руска Федерација прихватила 3.935 понуда БиХ.

Преостали дио, како је рекао, биће усаглашаван наредних седмица.

"Њихов озбиљан захтјев о којем треба да разговарамо јесте одлука БиХ о квалитету течних нафтних деривата и њихова очекивања су да ћемо наћи мјеста и за нафтне деривате већег стандарда који се користе у Европи али у БиХ се не означава на бензинским пумапа", рекао је Шаровић.

Кад је ријеч о преговорима са Украјином, Шаровић сматра да је направљен капитални напредак и да је од почетних 1.600 тарифних линија остало да се договори свега 18 неусаглашених.

"То ћемо усагласити у наредних неколико дана. И са Бразилом смо испреговарали све тарифне линије, осим једне која се односи на пилеће откоштено месо", рекао је Шаровић.

Он је напоменуо да уколико се не испуни амбициозни план да БиХ постане чланица Свјетске трговинске организације и не заврши преговоре на вријеме до састанка у Аргентини, остаје могућност да посао буде завршен у прољеће идуће године.

Честитајући преговарачком тиму БиХ, Шаровић је указао на значај приступа БиХ Свјетској трговинској организацији, с обзиром да је ријеч о најпрестижнијој организацији по питању трговине.

"Чланство у Свјетској трговинској организацији земљама даје одређени кредибилитет да испуњавају услове и много значи у пословању са свијетом. Уколико нисте чланица ове организације, онда се сврставате у `Б` категорију земаља у којима није уређено тржиште и не прихватају се правила трговине Свјетске трговинске организације", навео је Шаровић.

Он је додао да правила Свјетске трговинске организације није једноставно достићи, те да БиХ путем Споразума о стабилизацији и придруживању већ годинама врши прилагођавање.

Извор: СРНА