latinica  ћирилица
04/08/2017 |  14:17 | Аутор: РТРС

Ове "супернамирнице" нису ништа посебно

Намирнице које у медијима добијају епитет "суперхране", често не заслужују важност која им се приписује.
Кокос - Фото: РТРС
КокосФото: РТРС

"Ове намирнице су прецијењене и скупе иако у њима нема ничег магичног. Наравно, то је добра храна, али то је само додатак уравнотеженој исхрани", каже Дезире Нилсен, дијететичарка из Ванкувера.

Стручњаци су оцијенили да ове намирнице уопште не заслужују помпу која их окружује, па на њих не морате "бацати" новац:

Гоџи бобице

Иако су гоџи бобице добре, све врсте бобичастог воћа садрже антиоксидансе који вас чине здравијим и дуговјечнијим. Осим тога, гоџи су јако скупе, дијелом због трошкова увоза, а дијелом због тога што се око њих дигла велика прашина.

Кокосово уље

Кокосово уље је обично уље за исхрану, а не некаква супернамирница. Тачно је да је људима који су у потпуности на веганској исхрани важно да уносе довољно масноћа, али могу их добити и из маслиновог уља. Једина предност је та што имају више триглицерида средњег ланца, које тијело бира прије за сагоријевање, него за складиштење, али у случају да претејрујете, свеједно ће их таложити као масне наслаге.

Хлорела

Ова модрозелена алга наводно повећава ниво енергије и има антиоксидантна својства, али нема научних доказа за те тврдње.

Хлорела је притом јако скупа, а увијек постоји и ризик од тога да је загађена тешким металима, па морате додатно водити рачуна о њеном поријеклу. За оне који желе биљни извор протеина, могу да узимају орашасте плодове и махунарке, док они који вјерују у корисна својства алги, могу да одаберу спирулину, чија су позитивна својства много подробније доказана у науци.

Нектар агаве

Овај заслађивач се на тржишту рекламира као нискогликемички, зато што не садржи глукозу. Међутим, агава има фрукозу, која је такође шећер. Иако тијело користи глукозу за енергију, јетра је једини орган који може метаболисати фруктозу у значајним количинама. Ако једете храну богату калоријама и фруктозом, оптерећујете јетру и она почиње да претвара фруктозу у маст. Дакле, треба да смањите цјелокупан унос шећера, без обзира на врсту.

Кокосова вода

Кокосова вода има много минерала, али то важи и за многе друге намирнице. Можете добити исте минерале и из прилично једноставне салате или варива од поврћа.

Кокосова вода притом садржи много шећера.

Пића од воћа и поврћа

У продавницама је све више флашираних варијанти цеђеног воћа поврћа и воћа, али то значи да су из намирница уклоњена сва влакна, додати шећери и на крају добијате производ са мање микронутријената од цијеле намирнице. Уз то су врло скупи.

Асаи бобице

Ове бобице из Амазоније могу се наћи у разним облицима, а неки тврде да имају противзапаљенска својства. То је тачно, али исто важи и за све остале бобичасте воћке. Не морате за њих плаћати право богатство.

Зелени смутији

Комерцијални зелени смутији могу да буду праве калоријске бомбе. Уштедите новац и држите се домаћих смутија, а ако не стижете да их правите, бирајте оне који садрже мање од 10 грама шећера на 250мл.

Извор: globalnews.ca