latinica  ћирилица
04/08/2017 |  16:22 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Добој- Уведена радно окупациона терапија на одјељењу психијатрије (ВИДЕО)

На одјељењу психијатрије у Болници Добој почела је радно окупациона терапија.
Радна терапија - Фото: РТРС
Радна терапијаФото: РТРС

Увођењем ове терапије биће омогућена бржа рехабилитација и припрема пацијента за повратак у социјалну средину.

Плетење, сликање, кување, израда предмета од дрвета само су неке од активности које се спроводе у оквиру радно окупационе терапије менталног здравља пацијената. Тренутно је укључено десет пацијената, а када заврше боравак у болници с терапијом настављају у локалним центрима за ментално здравље. Циљеви су, кажу стручњаци, вишеструки.

Гордана Риљић, радно окупациони терапеут, каже да настоје да ова лица обуче за свакодневне активности, како би по изласку из болнице могла да обављају свакодневне животне активности, од личне хигијене, бриге о себи и другима, продуктивности, до хобија и разоноде.

Бранимир Поповић, специјалиста психијатрије, истакао је да терапија убрзава опоравак ових лица, побољшава њихове  интерперсоналне односе, те вјештине у раду, а самим тим доприноси њиховој социјализацији по изласку са одјељења.

Неки од пацијената доведени су уз присилу у случајевима агресивног понашања, помућене свијести или када у породици и друштву постану асоцијални. На такав начин, у јулу је на ово одјељење доведено око 70 одсто пацијената.

Вјекослав Ковачевић, начелник Одјељења за психијатрију, указао је да у својој досадашњој пракси није имао овако повећан број пацијената у јулу, као ове године. Сматра, да је један од узрока и климатски фактор који је проузроковао погоршање појединих психичких стања.

Радно окупациона терапија дуго је прижељкивана на овом одјељењу као дио реформе психијатријске службе. Осим с подручја добојске регије обухвата пацијенте Семберије и Бирча.