latinica  ћирилица
08/08/2017 |  17:12 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Шљива је најјачи антиоксиданс

Најбоље је да се једу свјеже, изузетно погодују здрављу цријева јер подстичу варење и убрзавају метаболизам.
Шљиве - Фото: Screenshot
ШљивеФото: Screenshot

Иако се шљиве масовно користе за џем, суше се или се од њих пече ракија, најбоље је да се једу свејже јер имају најјача антиоксидативна својства међу воћем. Изузетно погодују здрављу цријева јер подстичу варење и убрзавају метаболизам.

Плави плодови богати су многим витаминима и минералима. Ипак, највећа хранљива вриједност шљиве је у обиљу дијетних влакана које садржи. Ријеч је о посебној врсти угљених хидрата које, за разлику од сахарозе, глукозе, фруктозе, скроба и других шећера, људски организам не може да свари већ их ресорбује. Зато дијетна влакна или баластне материје пролазе кроз желудац, танко и дебело цријево у непромијењеном облику. Њихов утицај на здравље је вишеструк и представљају важан фактор у превенцији болести, а нарочито у снижавању повишеног холестерола.

Нутриционисти здравима препоручују пет до шест шљива три до четири пута недјељно, а дијабетичарима знатно мање, зависно од тренутног нивоа шећера у крви.

Позитиван утицај на здравље, нарочито против затвора, имају суве шљиве. Разлог је што се у њима налази концентрован сорбитол (врста шећера) и влакна која им дају већи лаксативни ефекат у односу на свјеже.

Шљива припада породици плаво-љубичастог воћа и поврћа. Стручњаци за исхрану кажу да намирнице ове боје садрже једињења која смањују излучивање хистамина, а чије повишене вриједности могу да узрокују несаницу и поремећај расположења.