latinica  ћирилица
11/08/2017 |  18:58 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Ко је купио какво ауто и за колико новца – и даље у фокусу покрета "РеСтарт Српска" (ВИДЕО)

Ко је купио какво ауто и за колико новца – и даље је у фокусу покрета "РеСтарт Српска". Од захтијева изнесених на протестима у уторак, кажу, не одустају. Инсистирају на ограничавању буџета за набавку нових аутомобила за функционере, а не буде ли њихов захтјев до понедјељка испуњен, најављују нови протест.
Драшко Станивуковић и Небојша Дринић - Фото: РТРС
Драшко Станивуковић и Небојша ДринићФото: РТРС

Одговорио им је прозвани министар Предраг Глухаковић.

 На сред цесте и са јасним захтјевима. Конференција за новинаре, покрета "РеСтарт Српска", и ПДП-овог одборника у бањалучкој Скупштини Драшка Станивуковића, иако без представника "РеСтарта" далеко је најнеобичнија коју је Бањалука видјела.

Револтирани игнорисањем Министарства просвјете и културе и како кажу, исмијавањем захтјева изнесених на протестима одржаним у уторак, најављују наредне кораке. Не ограничи ли Влада буџет за набавку нових аутомобила за функционере на максимално 60 хиљада марака, најављују нови протест. 

- Ако не добијемо одговоре ми вам сада кажемо очекујте у Граду Бањалуци још веће протесте и Град Бањалука неће у августу када су годишњи одмори мировати. Дакле, ако не треба бити правде за народ нема ни мира за власт – то је порука - истакао је Станивуковић.

Ко заправо стоји иза приче о протестима због набавке нових аутомобила тешко је рећи. Док се у покрету "РеСтарт Српска" куну у неполитичко дјеловање, на претходно најављеној конференцији за новинаре нису се ни појавили. Од свих, највећу подршку им пружа ПДП-ов Драшко Станивуковић, који такође тврди – протести нису политички. Наводно "РеСтартове" идеје подржало и хуманитарно Удружење грађана "Буди другачији" иза којег опет стоји Драшко Станивуковић.

- Трудимо се дистанцирати од свих политичких странака, јер ја представљам људе у Бањалуци. "РеСтарт" представља људе на републичком нивоу, али ми желимо да направимо једне нестраначке протесте, прије свега грађанске - додао је Станивуковић.

Исте захтијеве тврди Станивуковић имали би и да ПДП-ов министар спољних послова Игор Црнадак није повукао одлуку о обнови возног парка. Након министра просвјете Дане Малешевића, прозвали су и министра трговине Предрага Глухаковића. И од њега су затражили да повуче одлуку о куповини нових аутомобила. За РТРС Глухаковић је потврдио да је министарство већ купило нова возила. Аутомобила у којем ће се возити, тврди, кошта је 56 хиљада марака. 

- Друга два возила су такође 56 хиљада марака са ПДВ-ом заједно. 114 хиљада марака са ПДВ-ом су коштала сва три возила - изјавио је министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић.

Бх. ниво, сматра Глухаковић онај је који би требало да обрати пажњу на трошење новца. Када се све сабере функционери у БиХ на располагању имају више од 1.000 аутомобила. Само Савјет министара располаже са готово од 250 четвороточкаша. 

За разлику од Глухаковића, министар Малешевић о питању возног парка ни данас се није оглашавао. А Драшко Станивуковић због одржавања конференције за новинаре на средини коловоза, зарадио је прекршајну пријаву од 40 марака. Тврди да му је исту на кућну адресу уручило 12 полицајаца, који су дошли са три аутомобила. Пожалио се да након протеста добија и пријетње, које ће пријавити полицији.