latinica  ћирилица
17/08/2017 |  13:44 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Велики успјех: Научници излијечили алергију на кикирики!

Аустралијски истраживачи су постигли неочекивано велики успјех у лијечењу алергије на кикирики код дјеце.
Орашасти плодови (Фото: Thinkstock) -
Орашасти плодови (Фото: Thinkstock)

Мања клиничка студија спроведена на Истраживачком институту Мердок испитивала је дејство експерименталног имунотерапијског третмана, који је на крају излијечио алергију код двије трећине малишана. Што је још важније, њихова преосјетљивост на кикирики није се јављала ни у наредне четири године.

- Ова дјеца могу да једу кикирики колико год пожеле, након што су примила третман - каже вођа истраживања професор Мими Тенг.

Алергија на кикирики је један од најчешћих узрока анафилактичког шока, алергијске реакције опасне по живот која узме много дјечјих живота.

Тенг је због тога осмислила третман који комбинује пробиотике са оралном имунотерапијом на бази кикирикија, познатом као ППОИТ. Овај третман је дизајниран тако да репрограмира реакцију имуног система на кикирики и на крају доведе до толеранције на ту намирницу.

У истраживању је учествовало 48 дјеце која су насумично добила или пробиотик Lactobacillus rhamnosus са протеином из кикирикија или плацебо и ту терапију добијали су једном дневно током 18 мјесеци. Количина протеина из кикирикија се постепено повећавала.

На крају третмана, 82 одсто дјеце проглашено је излијеченим од алергије у поређењу са само четири одсто у плацебо групи. Од тога, 70 одсто је било толерантно на кикирики и послије четири године.

Тенг каже да су резултати узбудљиви и да су испитаницима промијенили живот.

Извор: Агенције