latinica  ћирилица
17/08/2017 |  13:54 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Острво фазана пола године припада Шпанији, а пола Француској

У покрајини Баскији, између сјеверног шпанског града Ируна и југозападног француског града Хендаје, протиче ријека Бидасоа. На средини ријек, која раздваја Шпанију и Француску, налази се територија са посебним статусом - Острво фазана.
Острво фазана - Фото: Screenshot
Острво фазанаФото: Screenshot

Острво фазана је кондоминијум, земља којом заједно управљају двије државе.

Ријеч је о најмањој и најстаријој територији с таквим статусом. Његових 5.000 квадратних метара пола године припада Шпанији, а пола Француској.

Пролазници могу да га виде с обје стране обале Бидасое - удаљено је свега 50 метара од француске ријечне обале и исто толико од шпанске.

Острво је ненастањено и није могуће посјетити га. Приступ имају само војници шпанског града Сан Себастијана и француског града Бајонеа, како би га одржавали док је под њиховом јурисдикцијом.

- Људи поштују правила, па нико не покушава да приђе острву. Некад је ниво воде толико низак да се може препјешачити до њега. Ми обично долазимо на сваких пет дана, како бисмо обавили рутинско одржавање - каже шпански заповједник Рафаел Преито.

На острву нема споменика, осим једне плоче која указује на његово мјесто у историји. Наиме, ту је потписана Пиринејска повеља 7. новембра 1659, чиме је завршен сукоб започет током разорног Тридесетогодишњег рата.

С обзиром на то да статус територије раније није био дефинисан, једном од клаузула Повеље острво је проглашено дјељивом неутралном територијом.

Острво фазана данас симболизује мир и сарадњу између Француске и Шпаније. На њему је одржано неколико каљевских венчања, али и размјена затвореника.

Острво је дуго било у миру, који је посљедњи пут нарушен 1974, када је неколико чланова баскијске сепаратистичке ЕТА-е покушало да пређе границу. Ухапсила их је шпанска полиција поред острвцета. Операција је завршена убиством једног полицајца и једног милитанта.

Заговорници стварања државе Баскије, на сјеверу Шпаније и југозападу Француске, сматрају да на овом мјесту не би требало да постоји никаква граница јер је у питању домовина Баска.

Највећа опасност за острво била је могућност његовог нестанка, јер се вијековима смањивало усљед ерозије. Али, двије државе су се договориле и предузеле заједничке мјере за његово учвршћење, што се показало успјешним. Данас је дугачко 215 и широко 38 метара.

- У очи ми упада да на Острву фазана уопште нема фазана - жалио се француски писац Виктор Иго, током посјете 1843. године.

- Тамо су биле једна крава и три патке, вјероватно унајмљене како би за посјетиоце играле улогу фазана - нашалио се Иго.

Према неким мишљењима, првобитно име острва било је "Paussan", док други тврде да се звало "Faisant". Како год било, садашње шпанско име "Isla de los Faisanes", франуцуско "Ile des Faisanes" или "Острво фазана" не одражава стварност. Тамо заиста нема ниједног фазана.

Извор: Агенције