latinica  ћирилица
20/08/2017 |  09:37 ⇒ 09:46 | Аутор: РТРС

Брод Америчке морнарице пронађен послије 72 године

Неколико недјеља након што су се навршиле 72 године како је вода Пацифика прогутала брод Америчке морнарице "Индијанаполис" истраживачи предвођени бизнисменом Полом Аленом објелоданили су да су остаци пловила пронађени.
Пронађени брод - Фото: Wikipedia
Пронађени бродФото: Wikipedia

Олупину америчког брода пронашао је тим који је предводио један од оснивача "Мајкрософта" Пол Ален. "Индијанаполис" се налазио на дну Филипинског мора на дубини од пет и по километара.

Историчари и други стручњаци Команде морнаричке историје и наслијеђа удружиле су снаге са Аленом прошле године како би утврдили шта се десило са бродом након што су га погодила торпеда јапанске подморнице.

"Индијанаполис" је потонуо за само 15 минута тог 30. јула 1945. године, а Америчкој морнарици требало је четири дана да схвати да је брод нестао.

Око 800 чланова посаде од 1.200 морнара и маринаца успјело је да се склони са брода прије него што је потонуо, али је током наредних неколико дана готово 600 њих преминуло од жеђи, посљедица боравка на отвореном мору, у нападима ајкула или се утопило.


У саопштењу које је издала Морнарица, наводи се да је данас живо 19 чланова посаде.

Непосредно прије него што је потопљен, "Индијанаполис“"је завршио тајну мисију - доставио је на острво Тинијан дијелове атомске бомбе "Малиша", која је касније бачена на Хирошиму.

"Иако ћемо ми наставити да тражимо остатке олупине, надам се да ће сви који су повезани са овим бродом осјећати неку врсту заокружења, завршетка послије толико година", навео је Ален у саопштењу.

Извор: РТС, Вашингтон пост