latinica  ћирилица
21/08/2017 |  08:25 | Аутор: РТРС

Зачини и биље за добро варење и расположење

Комбиновани зачински чајеви прави су еликсир за лијепо расположење, али и за добру циркулацију и варење, поручује бечки лекар Хадемар Банкхофер.
Ким - Фото: flickr.com
КимФото: flickr.com

За ове намјене је најбоље да помијешате исте количине аниса, коморача и кима, по могућности мало издробљеног. Потом узмите пуну кашичицу те мјешавине, сипајте у шољу, прелијте кључалом водом и оставите да одстоји осам минута. Садржај затим проциједите, по жељи засладите са мало меда и пијте између оброка.

Ако имате проблеме са варењем, надимањем и другим стомачним тегобама, припремите чај од коморача. Кашичицу сјемена коморача прелијте са 250 мл вреле воде и оставите да одстоји од осам до 10 минута. Чај потом проциједите и пијте док је млак, без заслађивача.

Биљни чајеви су богат извор флавоноида и полифенола и слободно можете да их испијате током читавог дана. Уколико попијете три-четири шољице дневно, смањићете ризик од срчаног удара, јер флавоноиди помажу одржавању зидова капилара, тврде стручњаци за фитотерапију.

Осим тога, благотворни састојци чаја штите од инфекција и каријеса, јер чисте бактерије које се накупљају у наслагама око зуба. Редовно конзумирање чаја такође подстиче детоксикацију организма и јача кости.

Извор: Вечерње новости