latinica  ћирилица
28/08/2017 |  10:37 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Павелић склонио Титов трг

Проусташки политичари постигли су свој циљ - укинули су и званично име Трга маршала Тита у Загребу, а ускоро се може очекивати и давање улицама и трговима имена усташа из доба Независне Државе Хрватске /НДХ/, наводе либерални хрватски портали.

"Телеграм" тако тврди да су Златан Хасанбеговић и Бруна Есих, са заједничке листе за град Загреб, који су сада главни кадрови за промјене имена улица и тргова - симпатизери неких усташких ставова, али да, још увијек, не смију да јавно и отворено да хвале НДХ.

Неспорно је да је Јосип Броз Тито био и злочинац, али само потпуне историјске незналице могу тврдити да није био "један до највећих хрватских државника", наводи портал.

Међу идејним заговорницима и извршиоцима пројекта преименовања једног од централних загребачких тргова јесу отворени "ендехазијски носталгичари", који су се као клинци фотографисали са проусташком иконографијом.

Дјеловање Хасанбеговића и Есихове доказује да је ријеч о радикалној хрватској десници, која се никад није, и можда никад неће, помирити с концептом Хрватске као либералне, грађанске и секуларне државе.

То је Хрватска која не признаје да је грађанин важнији од своје етничке припадности, већ годинама, охрабрена добрим резултатима "конзервативне револуције", покушава да реафирмише поједине сегменте усташке НДХ.

Титов трг преименован је лобирањем, иницијативама и аргументима проусташких политичара.

Најједноставније речено, Тита је са трга "макнуо Павелић", наводи се у тексту.

Извор: СРНА