latinica  ћирилица
28/08/2017 |  18:51 | Аутор: РТРС

Откријте тајну младог мозга у позним годинама

"Ђускање" је одлична ствар за мозак, али и за тијело, у познијим годинама, наводи једна недавна студија објављена у часопису Frontiers in Human Neuroscience.
Старост и младост (Фото: Thinkstock) -
Старост и младост (Фото: Thinkstock)

Мјешовита група 68-годишњака учествовала је у 18-мјесечном програму вјежби које су се састојале од недјељног курса часова плеса или курса физичке издржљивости и флексибилности.

Како наводи главна ауторка студије докторка Катрин Рехфелд, из њемачког центра за нуродегенеративне болести у Марбургу, у оба случаја откривени су обрнути знаци старења мозга.

"Двије различите врсте физичке вјежбе, плес и тренинг издржљивости, повећавају зону мозга која се са старошћу смањује. Када се њихови ефекти упореде, показало се да је једино плес водио значајној промјени понашања у смислу побољшања равнотеже."

Како људи старе, регија хипоталамуса (која је, имеђу осталог, задужена за памћење, учење и равнотежу) тежи да се смањује. Та мождана регија је, такође, подложна обољењима као што је Алцхајмерова болест.

И плес и тренинг издржљивости утичу на процес који је супротан од њеног смањења. Претходне студије су дошле до закључка да физичка вјежба утиче на мозак, али је ова прва која се бавила тиме који конкретан тип вјежби је најбољи за мозак.

Закључено је да је плес вјежба која у томе најбоље успијева, највјероватније због менталне снаге која је потребна да би се сваке недјеље научили нови кораци и стекла рутина у игри.

С друге стране, физичке вјежбе подразумијевају репетитвност па, иако "вјежбају" мозак то чине у мањем обиму.

Тим научника сада, на основу резултата истраживања, ради на систему тренинга које ће комбиновати обје врсте вежби.

Извор: Б92