latinica  ћирилица
28/08/2017 |  19:38 ⇒ 29/08/2017 | 17:56 | Аутор: РТРС

Градишка: Од сада операције из домена лапароскопске хирургије

У Општој болници Градишка биће извођене лапароскопске операције жучне кесе и дебелог цријева, као и неки други хируршки захвати под вођством врхунских стручњака неинвазивне хирургије из Србије.
Операција - Фото: РТРС
ОперацијаФото: РТРС

Вршилац дужности директора градишке болнице Мирко Манојловић рекао је данас на конференцији за новинаре да ће пацијентима из свих крајева Републике Српске бити извођени ових хируршки захвати о трошку Фонда здравственог осигурања.

Манојловић каже да се минимално инвазивна хирургија у градишкој болници примјењује од 2012. године, захваљујући тиму тадашњих хирурга.

"Од тада Републичка агенција за сертификацију прати одређене параметре квалитета, према којима смо у области лапараскопске хирургије лидер међу здравственим установама у Републици Српској", истакао је Манојловић.

Он каже да је Општа болница Градишка од 1. августа успоставила нови вид сарадње са Фондом здравственог осигурања на основу којег је добила одобрење за проширење спектра лапараскопских операција.

"Градишка болница је у овом тренутку кадровски, технички и просторно оспособљена. Посједујемо сву потребну опрему за извођење тих операција, као и модерну интезивну његу са врхунским мониторингом, тако да можемо прихватити даље лијечење и праћење тих пацијената", рекао је Манојловић.

Један од водећих стручњака у Србији за минимално инвазивну хирургију љекар Милош Бјеловић из Клиничког центра Србије каже да ова област хирургије није више ствар будућности, већ садашњости, иако се релативно споро уводи у здравствене установе у региону.

"Пракса у целом свету је да се, када је год то могуће, операција ради минимално инвазивном методом", рекао је Бјеловић.

Он је додао да ова напредна техника има предност у односу на "отворену хирургију" када је ријеч о трошковима и ефектима.

"Мање је бола, мање трауме, бржи је опоравак и мањи проценат компликација", појаснио је Бјеловић.

Начелник хируршког одјељења Ургентног центра Клиничког центра Војводине Александар Глуховић каже да ће, захваљујући подршци Министартва здравља и социјалне заштите Српске и Фонда здравственог осигурања, у градишкој болници од сада бити извођене операције из домена лапараскопске хирургије, као и малигнитет панкреаса.

"Ове операције биће омогућене свим осигураницима из Републике Српске уколико проценимо да постоје услови за то, односно уколико њихово лечење не захтева неке посебне услове", рекао је Глуховић.

Он је подсјетио да је сарадња Опште болнице Градишка и Клиничког центра Војводина почела прије пет година.

Извор: СРНА