latinica  ћирилица
30/08/2017 |  16:10 ⇒ 18:17 | Аутор: РТРС

Бањалука: Пробни рад Еко-топлане крајем октобра (ВИДЕО)

Највећи комунални проблем урбаног дијела Бањалуке - градско гријање, већ на јесен одлази у прошлост, а са њим би требало и ружно сјећање на бројне проблеме постојеће топлане у претходним сезонама гријања. Три мјесеца се ради на новој Еко-топлани, која ће пробни рад доживјети већ крајем октобра. У контролу радова данас су отишли градоначелник и већина одборника Скупштине града Бањалука.
Радојичић  са одборницима у обиласку еко топлане - Фото: РТРС
Радојичић са одборницима у обиласку еко топланеФото: РТРС

Стабилно, поуздано и цијеном прихватљиво гријање - циљ је који се жели постићи изградњом Еко-топлане у Бањалуци. Радови су у пуном јеку, али је сасвим сигурно да нова топлана неће почети са радом 15. октобра када почиње сезона гријања.

- Пошто се овдје ради модуларно, очекујемо да се градњом модула и пуштањем у пробни рад већ у октобру или новембру крене са испоруком енергије, а стара топлана има обавезу одржавања градског гријања до пуштања у рад нове Еко-топлане - рекао је градоначелник Игор Радојичић.

Цјелокупна инвестиција вриједна је 35 милиона КМ, уз учешће партнера од 51, а Града 49 одсто. И док из компаније ИЕЕ потврђују да се сви рокови поштују, а да ће нови објекат у потпуности бити у функцији крајем јануара наредне године, потрошачима је ипак најважнија цијена, која не би требало да се мијења, осим код корисника који имају уграђене калориметре.

- Потврђујем да ћемо у новембру имати прве мегават сате испоручене из новог постројења у укључујући вреловод који је у изградњи. Очекујемо да ћемо у новембру имати прилику за пуштање у рад овог постројења - рекао је Борко Торбица, пројект менаџер Еко-топлане.

Годишња уштеда од осам милиона КМ, смањење трошкова, коришћење локалних ресурса и загарантован комфор грађанима по тренутним цијенама - тако надлежни описују нову Еко-топлану. Грађанима је најважније да на високим минусима не воде бригу о томе како загријати своје домове, а да ли без брига чекамо нову сезону гријања, показаће се већ крајем октобра.