latinica  ћирилица
01/09/2017 |  12:50 ⇒ 16:29 | Аутор: РТРС

Возачи пажљиво, првачићи су кренули у школу

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић апеловао је данас да сви учесници у саобраћају обрате пажњу на најосјетљиве учеснике - првачиће с обзиром на то да је почетак школске године.
Првачићи - Фото: РТРС
ПрвачићиФото: РТРС

"Током цијеле године организујемо манифестације које имају за циљ едукацију и превентиву како би се повећала безбједност у саобраћају", рекао је Трнинић у Броду, гдје је у Основној школи "Свети Сава" данас озваничен почетак републичке кампање "Возачи, школа је за нас, опрез је за вас".

Он је додао да је ресорно министарство, у сарадњи са Агенцијом за технички преглед возила, контролисало исправност возила и аутобуса који возе ђаке у школу.

"Са јучерашњим даном прегледан је 251 аутобус, од тога 77 аутобуса није исправно", навео је Трнинић.

Он је изразио незадовољсто одзивом превозника, с обзиром на то да је преглед возила бесплатан, те да возачи нису сносили посљедице, него су само упућивани на отклањање неисправности.

"Размишљамо да ова акција техничког прегледа возила буде обавезна, барем прије почетка школске године, ово су аларманти подаци", оцијенио је Трнинић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић истакао је да је безбједност дјеце сваке године све већа, али да је, нажалост, двоје дјеце прошле године страдало у саобраћају као путници у возилу.

"Драго нам је да прошле, као ни ове године, ниједно дијете није страдало као пјешак или бициклиста. Ипак, једно дијете ове године је страдало као путник у возилу, што говори нама одраслима да морамо много више повести рачуна о безбједном превозу дјеце", нагласио је Радовић.

Он је додао да имају податке да 57 одсто родитеља правилно превози дјецу у сједалицама, док остали превозе на начин који није у складу са законом.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Српске Ранко Бабић рекао је да се са безбједношћу никада не може бити задовољан.

"Чим једно дијете страда, није добро, али зато ово што данас радимо доприноси већој безбједности саобраћаја", рекао је Бабић, који је истакао да школа у Броду није случајно изабрана за почетак кампање, него да су ђаци из ове школе већ дуги низ година најбољи на републичком такмичењу коју традицинално организује Ауто-мото савез "Дјеца у саобраћају".

Он је нагласио да имају три најдраже активности које се тичу дјеце у саобраћају, а од ове године започета је активност "Школске саобраћајне патроле".

Начелник општине Брод Илија Јовичић рекао је да је општина учинила многобројне напоре како би осигурала дјецу у саобраћју.

"Дјеца са подручја општине се превозе до школе бесплатно, захваљујући учешћу Министарства од 50 одсто, док остала средства обезбјеђује општина", додао је Јовичић, који је напоменуо да су у протеклом периоду изграђени сви тротоари који воде путем до школе, што раније није би случај.

Извор: СРНА