latinica  ћирилица
01/09/2017 |  13:22 ⇒ 13:37 | Аутор: РТРС

Институт ИГ ради планерску документацију за Јадранско-Јонски аутопут кроз БиХ

Институт за грађевинарство ИГ Бањалука, заједно са ИПСА институтом из Сарајева, добио је посао израде планерско-студијске документације за Јадранско-Јонски аутопут на дијелу кроз БиХ /Почитељ - Неум - Требиње - граница са Црном Гором/.
Институт за грађевинарство - Фото: РТРС
Институт за грађевинарствоФото: РТРС

Институт за грађевинарство ИГ наводи се да је уговор, потписан са Министарством комуникација и транспорта БиХ, вриједан 3.666.000 КМ, а овај обиман посао стручњаци оба института реализоваће у наредних 18 мјесеци.

Јадранско-Јонски аутопут представља дио Паневропског Јадранско-Јонског коридора који повезује Италију, Словенију, Хрватску, БиХ, Црну Гору, Албанију и Грчку.

"Конекцијом ауто-пута на Коридору 5Ц и будућег Јадранско-Јонског аутопута стварају се реалне претпоставке за укључење БиХ у макро регионалне системе средње Европе и регионалне асоцијације земаља Медитеранског базена.
Тај посао ће бити један у низу пројеката које овај институт тренутно реализује", истичу из бањалучког Института.

Наводе да је ових дана завршен и велики посао пројектовања и студије за побољшање пута на СЕЕТО трасама Брод на Дрини /Фоча/ - Хум /Шћепан Поље/ и Сарајево-Брод на Дрини /Фоча/.

"Пројекат је урађен заједно са фирмом Аецом Мадрид из Шпаније, а његова вриједност је 1.700.000 евра. Пројекат је финансирала Европска комисија од које је добијено позитивно мишљење о његовој реализацији", додаје се у саопштењу.

Захваљујући високој стручности кадра и коришћењу савремених рјешења, Институт ИГ током протеклих неколико мјесеци уговорио је велики број нових послова, како са општинама и градовима за израду просторно-планске документације, тако и са другим јавним и приватним инвеститорима за израду пројектне документације, вођење стручног надзора над изградњом објеката и израду различитих студија, анализа и елабората.

Институт ИГ Бањалука, током свог двадесетогодишњег постојања, израстао је у једну од водећих институција за истраживање, развој и пројектовање у области грађевинарства, енергетке, екологије, просторног планирања, управљања отпадом и заштите на раду.

Институт тренутно има 145 запослених од којих је 114 високообразованих стручњака из различитих области, међу којима су доктори и магистри наука, што омогућава високо квалитетну концентрацију знања и умијећа спремног да, користећи свјетски признате методе, одговори свим захтјевима тржишта и понуди савремена и напредна рјешења.

"Осим изузетне кадровске оспособљености Институт располаже и са најмодернијом централном лабораторијом и три покретне лабораторије које се баве испитивањем материјала, бетона, асфалта и геомехаником", наводи се у саопштењу.

Институт за грађевинарство ИГ присутан је на тржишту цијеле БиХ, као и у земљама региона.

Поред сједишта у Бањалуци има пословни центар у Требињу, канцеларије у Добоју и Невесињу, те огранке у Београду и Херцег Новом, а посједује и све потребне сертификате и лиценце за обављање стручних послова из свог дјелокруга.

Успјешност на тржишту је посљедица сталне бриге Института о свом кадру којем се обезбјеђују оптимални услови за рад уз редовне исплате плата и свих осталих законом предвиђених бенефиција, што га без сумње сврстава у ред фирми пожељних за запошљавање.

Извор: СРНА