X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
02/09/2017 |  17:13 | Извор: РТРС

Ухваћени радио-сигнал из далеке галаксије потиче од ванземаљаца?

Радио-телескопи које користи пројекат Стивена Хокинга „Брејктру лисн“ ухватили су радио-сигнал из патуљасте галаксије удаљене три милијарде свјетлосних година од Земље. Астрономи кажу да би могао потицати од црне рупе, неутронске звијезде, а неки спекулишу и да је ријеч о сигналу са ванземљских oдашиљача.
Радио телескоп (фото:  www.gb.nrao.edu) -
Радио телескоп (фото: www.gb.nrao.edu)

Научници који трагају за сигналима цивилизација из далеког свемира, открили су 15 врло јаких понављајућих радио-импулса.

Извор мистериозног сигнала је непознат.

И док неки стручњаци вјерују да долазе из црне рупе или ротирајуће неутронске звијезде са изузетно јаким магнетним пољем, неколицина дозвољава могућност да потичу са ванземаљске летјелице.

Сигнал је „покупљен“ уз помоћ великог радио-телескопа у Грин Бенку у Западној Вирџинији у оквиру 100 милиона вриједног пројекта „Брејктру лисн“ (Breakthrough Listen) који је покренуо чувени професор Стивен Хокинг, у сарадњи са руским милијардером Јуријем Милнером, са идејом да се пронађу трагови интелигентног живота у универзуму.

Око два туцета сигнала је до сада откривено. Али зато што су трајали свега неколико милисекунди, а радио-телескопи покривају мали дио неба, само за један од ових сигнала је утврђено да се понавља.

Тај сигнал, познат под ознаком ФРБ 121102, откривен је 2012. године и долази из патуљасте галаксије удаљене око три милијарде свјетлосних година од наше планете.

Међутим, сада је још 15 импулса ухваћено од истог извора и то на вишој фреквенцији од претходних.

Као и све остало, та разлика је још увијек необјашњива.

„Можемо потврдити да је извор поново активан, а висока резолуција података које су прикупили инструменти омогућиће утврђивање карактеристика мистериозног сигнала са прецизношћу већом него икада“, истиче Вишал Гаџар, члан тима „Брејктру лисн“, који је и открио појачану активност истог извора.

Ендру Сијемион, директор Истраживачког центра „Сети“ при калифорнијском Универзитету „Беркли“, као и Хокинговог пројекта, каже:

„Без обзира на то да ли овај пробој радио-таласа указује на постојање ванземаљских технологија или не, пројекат 'Брејктру лисн' помаже да се помјере границе нашег схватања и разумијевања свемира.“

Резултати о открићу су објављени на сајту специјализованом за астрономска открића Astronomer's Telegram.

Извор: РТС