latinica  ћирилица
03/09/2017 |  11:13 | Аутор: РТРС

Футуристичке слушалице електроимпулсима откључавају потенцијале мозга

Футуристичке слушалице које електро импулсима откључавају потенцијале мозга за постизање врхунских спортских резултата, хит су код професионалних спортиста у свијету.
Футуристичке слушалице (Фото:engadget.com) -
Футуристичке слушалице (Фото:engadget.com)

Ова иновација која долази из компаније "Хало неуросајенс" из Сан Франциска, спортистима нуди слушалице са диодама за неуростимулацију дијела мозга - кортекса за моторику.

"Ове слушалице слабом електростимулацијом стављају моторички кортекс у стање у којем су јаче везе између неурона и мишића, што омогућава бољи тренинг и остваривање бољих резултата", каже извршни директор компаније и један од њених оснивача доктор Брет Вингајер.

Слушалице, које се споља не разликују од обичних, импулсе проводе кроз електроде од мекане спужве које је потребно прије тренинга поквасити ради боље проводљивости, а режим рада се бира бежично преко апликације на паметном телефону.

На слушалице се током тренинга може слушати и музика, али се може тренирати и без музике, само са неуростимулацијом. Спортисти тврде да им слушалице помажу да се фокусирају на тренинг и да електростимулација заиста дјелује.

Произвођач тврди да слушалице откључавају "режим мозга" за учење, учи тијело како да тренира, али и помаже у учењу у другим областима, наводећи значајна побољшања у савладавању вјештина у дактилографији и слично.

Ове слушалице већ промовишу врхунски спортисти, од атлетичара, дизача тегова, триатлонаца до тимова у професионалној лиги у америчком фудбалу.

Пакет "Хало спорт" са слушалицама и електродама продаје се по цијени од око 700 долара.

Компанија "Хало неуросајенс", која је основана прије четири године, овај производ базира на претходном сличом производу који је биљежио успјехе у лијечењу епилепсије и за све производе имају одобрење од Управе за храну и лијекове у САД /ФДА/.

У компанији раде већином научници из области неурологије и технолошких иновација.

Извор: Срна