latinica  ћирилица
04/09/2017 |  12:33 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Изузетно ефикасан лијек кошта 475.000 долара!

Америчка агенција за храну и лијекове одобрила је квалитетан, али баснословно скуп лијек "Кимрија" /Kymriah/ за дјецу и млађе особе до 25 година старости који пате од акутне лимфобластичне леукемије, а нису реаговали на стандардну терапију.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Ова метода, усмјерена на јачање имуних ћелија болесника, лијечи, према посљедњим подацима, 82 одсто пацијената.

Међутим, након вијести која је обрадовала обољеле, услиједила је информација да лијек кошта 475.000 долара.

Ипак, тај износ је чак мањи од оног који су очекивали љекари и стручњаци из области здравства.

Студија британског Националног института за здравље објављује да терапија "ЦАР-Т" методом кошта 680.900 долара.

Проблем је у томе што у САД тренутно постоји само 13 болница специјализованих за нову методу лијечења.

Швајцарски фармацеутски див "Новартис", који издаје лијек и терапију, био је врло опрезан при избору таквих центара, наводе стручњаци.

Они наводе да је опасно да се тиме баве клинике које не задовољавају највише критеријуме и које се нису оспособиле за примјену методе, јер би то повећало ризик од компликација, па и смрти пацијента.

Метода лијечења одобрена је под шифром "ЦЛТ019", а произвођач, швајцарски фармацеутски див "Новартис АГ", назвао га је "Кимрија". То је облик имунотерапије познат као "ЦАР-Т" метода.

Клиничка испитивања показала су да се том процедуром знатно повећавају шансе за преживљавање дјеце и младих који имају агресивни облик леукемије.

У децембру прошле године, "Новартис" је представио податке клиничких истраживања која су показала да је код 82 одсто болесника који су лијечени "ЦАР-Т" методом, уклоњена акутна лимфобластична леукемија - агресивни карцином крви.

Пацијент који се лијечи новом методом прво пролази поступак сличан дијализи ради уклањања т-ћелија из њихове крви, што траје око 24 часа.

Т-ћелије се потом замрзнуте шаљу у лабораторију "Новартиса" у Њу Џерзију, гдје их, генетски модификовне, обогаћују молекулским "бојевим главама", те их тако оспособљавају за "лов" на ћелије карцинома у крви.

Тако побољшане т-ћелије се умножавају у лабораторији све док њихов број не достигне више милиона. Тада се враћају у крв и организам, те започињу уништавање ћелија карцинома. Цијели циклус траје 22 дана.

Седам дана прије инфузије, пацијент прима хемотерапију која смањује количину карцинома у крви и слаби имуни систем пацијента како би се нове т-ћелије могле што више размножавати, наводе научни портали.

Извор: СРНА