latinica  ћирилица
05/09/2017 |  15:27 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Деведесет радница "Трендтекса" остало без посла (ВИДЕО)

Деведесет радница погона Трендтекса у Билећи званично је остало без посла.
Трендтекст Билећа - Фото: РТРС
Трендтекст БилећаФото: РТРС

Јутрос су потписале преостале уговоре о раду за август, а сутра би требало да преузму и своје радне књижице.

Никаквог објашњења из предузећа Тренд текс, чије је сједиште у Добој југу за сада нема. Подјсећамо да су прошле седмице раднице ступиле у штрајк незадовољне чињеницом да је десет њихових колегиница раније добило отказ. Иако су очекивале да ће побољшати и свој и радни однос колегиница, јуче им је из управе предузећа саопштено да све остају без посла.

Умјесто на посао да раде, јутрос су раднице дошле да потпишу уговор о раду за август који им је послодавац тек сада доставио. Сутра ће по радне књижице и на биро рада -поручују отпуштене раднице Трендтекса.

Милена Дангубић каже да је страшно то што је након три године рада у текстилној индустрији остала без посла и што сада иде на биро.

Сценарио је раније планиран, сматрају раднице - почетком љета смањење плата, потом недавни откази за десет радница, штрајк и на крају откази за све.

Радница Зора Таминџић рекла је новинарима да је циљ руководства био да затворе погон, напомињући да су већ неколико мјесеци слушале такве приче.

Она је навела да су жене данас потписале уговор за август, напомињући да то њима не значи ништа, већ само руководству да би завршило административни дио посла.

- Увијек смо добијале уговоре на мјесец дана, као да смо сезонски радници - каже Таминџићева и додаје да никада нису добили уговоре на три мјесеца и да зато сада немају никаква законска права.

Раденка Баћевић каже да су запослене у погону вриједне жене које су само жељеле да раде и да им није познат стварни разлог отпуштања с посла.

- Ми јесмо подржале наших 10 колегиница које су прије неколико дана добиле отказ због неиспуњавања норме, али како и не бисмо. Ништа ми нисмо боље радиле од њих, због чега смо и обуставиле производњу - рекла је Баћевићева и додала да то не може бити разлог отпуштања с посла.

Реаговао је и начелник општине - каже билећки Трендтекса мора наставити с радом.

Технички директор производње Милан Бирач за Срну је рекао да су раднице имале редовну плату и уплату доприноса. Разлоге за отказ није желио да коментарише -никакав одговор нисмо добили ни из сједишта Трендтекса у Добој Југу. Из општинског одбора СДС, позивају Владу да не забораве ове раднике, јер је , како кажу, Влада и почела овај пројекат.