latinica  ћирилица
06/09/2017 |  11:35 | Аутор: РТРС

Успон и пад доктора Чудотворца који је преварио цијели свијет

Причу о свјетски познатом хирургу др Паолу Макијаринију вјероватно сте читали у домаћим медијима. Наиме, овај "чудотворац" је 2008. Клаудији Кастиљо, младој жени из Барселоне, уградио вјештачки душник и тако одушевио свијет револуционарним захватом који је изазивао дивљење не само обичне јавности већ и великог дијела струке.
Паоло Макијарини - Фото: BBC
Паоло МакијариниФото: BBC

Био је то његов први велики успјех, а медији су захват готово једногласно прозвали револуционарним. Данас знамо да то није истина, а озбиљне здравствене компликације које су задесиле његову пацијентицу дуго су времена биле обавијене велом тајне. У исто вријеме, Макијаринијева каријера је цвјетала. Радио је на престижном шведском институту Каролинска гдје је унаприједио своју технику, а прва особа која се окористила овим напретком био је Андемариам Бејен, чији је опоравак славном хирургу осигурао мјесто на насловници “Њујорк тајмса“.

О њему је снимљен и документарац "A Leap of Faith", а будућност у којој ћемо болесне органе или дијелове тијела замијенити вјештачким, захваљујући Макијаринију дјеловала је још ближе.

Међутим, прошле године на видјело је изашла ружна истина. Од 17 пацијената којима је Макијарини помогао, већина их је мртва, укључујући и Бејена. Они преживели, укључујући и Кастиљо, данас су живи упркос вјештачким душницима.

Вјенчање вијека

У јануару прошле године, “Венити фер“ објавио је и не тако похвалну причу о његовој афери с продуценткињом поменутог документарца, Бенитом Александер, а до тренутка емитовања, пар је већ планирао вјенчање.

Макијарини се често хвалисао својим познатим пријатељима. На листи званица били су брачни пар Обама и Клинтон, Владимир Путин, Николас Саркози и остали свјетски моћници. Андреа Бочели је требало да пјева на вјенчању, а вјенчао би их, ни мање ни више, него папа Фрања. Тачније, то је прича коју је својој вјереници сервирао Макијарини.

Како се датум овог "вјенчања вијека" приближавао, Бенита је почела да открива истину. Све ово била је најобичнија лаж, а чак ни обично вјенчање није долазило у обзир јер славни хирург још је увијек био у браку. Ова невјеројатна лаж ауторке чланка навела је да ангажују харвардског професора Роналда Шутена, иначе стручњака за психопате, који је констатовао да је хирург екстремни примјер преваранта.

Многи су се тада запитали: Ако је Макијарини патолошки лажов, је ли варао и пацијенте, колеге и научну заједницу заједницу?

Одговор је стигао неколико недјеља касније.

Револуционарна лаж

На шведској телевизији приказан је тродјелни документарац "Experimenten" (експеримент) у којем се тврди да су вјештачки душници изазвали више штете него користи и да је то податак који је Макијарини годинама прикривао у својим радовима и интервјуима.

Институт Каролинска одмах је покренуо истрагу и за само неколико дана издао саопштење у којем стоји да се Макијаринијев уговор неће продужити. И док је његова каријера доживјела јак ударац и даље је остало питање ко му је допустио да тако дуго спроводи своје опасне експерименте.

Његова слава осигурала му је повлашћени положај. Радио је шта је год желио, а своје вјештачке душнике је уградио у троје пацијената, а будући да се радило о новом захвату, прво су требали бити спроведени експерименти на животињама. То се није догодило. Нису одрадили процјену ризика, нису имали потребне дозволе, а нису чак тражили ни одобрење етичког одбора. Иако је био у центру пажње, његов статус "звијезде" осигурао му је да прође испод радара.

Олакшавајућа околност била је и та да његови пацијенти нису имали алтернативу, а времена је било мало. У таквим случајевима постоји "рупа" у правилима која му је омогућила да учини то што је учинио. Та прича није прошла код истражитеља који су тврдили да околности случаја не мијењају чињеницу да је сигурност пацијената на првом мјесту.

Истрага је показала и да сви пацијенти нису били "једном ногом у гробу". На примјер, Бејен је, упкркос карциному био у релативно добром здравственом стању, а од симптома је имао само кашаљ. Али, чак и да су му дани били одбројани, то не би оправдало оно што му је приуштио Макијарини.

Бејен је умро двије и по године након операције, а разлог је био квар на вјештачком душнику. Пјер Делаере, професор респираторне хирургије на белгијском КУ Леувену, у документарцу је изјавио: "Да морам да бирам између вјештачке трахеје и стрељачког вода, изабрао бих ово друго јер то би био мање болан облик смакнућа".

Неки су сумњали од самог почетка

Иначе, Делаере је од самог почетка сумњао у успех захвата тврдећи да је лош исход само питање времена - недјеља, мјесеци или неколико година.

Али, његове критике нису уродиле плодом. Подршка Макијаринију је била снажна упркос негативним освртима. Касније су се појавиле и притужбе колега који су тврдили да Макијарини уљепшава резултате и у опасност доводи здравље пацијената. Штавише, један од колега који су га јавно прозвали, Карл-Хенрик Гринемо, замало је остао без посла док су остали критичари кажњени.

Након избијања скандала, многи Макијаринијеви помагачи с института Каролинска остали су без посла, али ради се о само три пацијента, остали су лијечени у Шпанији, Италији, Русији и САД-у али нико због тога још увијек није кажњен.

“Гардијан“ додаје и да је поље истраживања матичних ћелија, статистички гледано, склоно скандалима па случај Макијаринија није усамљен. Упркос неким изузецима, амерички ФДА недавно је у New England Journal of Medicine објавио чланак у којем стоји да, генерално гледајући, истраживања матичних ћелија нису донијела очекиване резултате. То је довело не само до нереалних очекивања и прилично некритичних осврта.

Велики деи кривице пада на мејнстрим медије (на примјер, НБЦ-јев "A Leap of Faith") који крајње некритично приступају овој теми. Било како било, ова прича има поруку, а она је да упркос свему морамо бити опрезни када причамо о "месијама свијета медицине" и њиховим обећањима, пише "Dnevnik.hr".

Извор: Б92