latinica  ћирилица
07/09/2017 |  07:58 ⇒ 08:05 | Аутор: РТРС

ДНК тест открио истину о жени која тврди да је Далијева кћерка

Каталонка Пилар Абел (62) која је прије неколико мјесеци тражила ексхумацију Салвадора Далија и узимање узорка ДНК због утврђивања очинства није кћерка чувеног шпанског умјетника, саопштила је данас Далијева фондација.
Хилар Абел и Салвадор Дали (Фото:vozpopuli.com) -
Хилар Абел и Салвадор Дали (Фото:vozpopuli.com)

"Резултати тестова ДНК показују да Пилар Абел није Далијева кћерка и није у крвном сродству с њим", наводи се у саопштењу.

Пилар Абел која за себе каже да је видовњак и бави се прорицањем судбине путем карата, поднијела је прије неколико мјесеци захтјев суду за ексхумацију Далијевог тијела јер је тврдила да је његова кћерка и да је њена мајка имала авантуру са умјетником.

Ексхумација је спроведена далеко од очију јавности, а присутни су морали да оставе своје мобилне телефоне на улазу у позориште-музеј Дали у Фигересу, гдје је сахрањен умјетник који је умро 23. јануара 1989. године.

Његова ексхумација и тврдња патолога који су навели да је Далијево балсамовано тијело остало исто као и његови ексцентрични бркови изазвала је свјетску пажњу.

Да је утврђено очинство, Пилар Абел би имала право да тражи око 25 одсто насљедства умјетника које припада шпанској држави.

Дали (1904-1989) је био по многим критичарима "мајстор надреализма" и један од најзначајнијих умјетника 20. вијека. Бавио се сликањем, писањем, вајањем, сценографијом и глумом.

Читавог живота је вјеровао у своју посебност. Једни су га сматрали генијем, док су други говорили о њему као поремећеном егоцентрику, чија су дјела безврједна.

Мада су га шпански ликовни критичари увијек сматрали за надобудног и неталентованог шарлатана, популарност и продајна цијена његових дјела непрестано су расли. Данас, свјетски колекционари плаћају милионе долара како би у својој колекцији имали бар једну Далијеву слику.

Извор: Бета