latinica  ћирилица
10/09/2017 |  19:22 | Аутор: РТРС

Како да препознате рак тестиса?

Како за свако обољење, тако је и за рак тестиса важно рано дијагностиковање болести што је кључно за успешно излијечење.

Бројна истраживања доказала су да је рак тестиса углавном злоћудан и да је стопа преживљавања током пет година била око 99%. Половина случајева рака тестиса јавља се код мушкараца старости између 20 и 35 година.

Најчешћи симптоми који могу упућивати на рак тестиса су повећани или смањени тестиси, њихово отврднуће, осјећај тежине, бол у леђима и отицање ногу. Ријетко се јавља и торзија тестиса уз јаке болове, а знаци да је болест узнапредовала могу бити и плитак дах, крвави искашљај и у ријеђим случајевима главобоље и болови у костима.

На болове у доњем дијелу стомака не треба одмахивати главом, јер могу бити још један симптом па је потребно на вријеме отићи код љекара како би се утврдио узрок. Сматра се да би мушкарац сваких мјесец дана требало да обави самопреглед.

Препоручује се да то чини након туширања када је кожа скротума опуштена.

Опипајте њежно сваки тестис, а ако примјетите отврднуће или квржицу величине грашка, обратите се љекару. Промјене облика и величине тестиса такође не би требало занемарити. Уз учестале самопрегледе знаћете да препознате промјене на тестисима.

Не значи да је свака промјена обавезно симптом рака тестиса, али је неопходно да се редовно контролишете и стекнете навику да посјећујете љекара.

Извор: Агенције